Bh. reprezentativac
70

Sulejmanović za Klix.ba: Oporavljam se od povrede, karijeru nastavljam u Španiji

Piše: D. B.
Emir Sulejmanović (Foto: Klix.ba)
Emir Sulejmanović (Foto: Klix.ba)
Perspektivni košarkaški reprezentativac BiH Emir Sulejmanović trenutno se u Sarajevu uspješno oporavlja od povrede koju je zadobio prije nekoliko mjeseci, a u razgovoru za portal Klix.ba je govorio o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi, reprezentaciji BiH i planovima za nastavak klupske karijere.

Sulejmanović je u aprilu, igrajući za Cibonu, povrijedio leđa, zbog čega je morao pauzirati. Ipak, za sljedeću sezonu će biti spreman.

"Igrao sam utakmicu za Cibonu u aprilu, nezgodno sam pao i povrijedio leđa. Od tada nisam mogao trenirati jačim intenzitetom, sve su to uglavnom bile vježbe za leđa i stomak, tako da nisam radio 100 posto. Nažalost, u Ciboni mi nisu sanirali povredu na najbolji mogući način, tako da sam 'vukao' povredu nekoliko mjeseci. Rečeno mi je da će sve biti dobro za desetak dana, ali to nije bilo tako. Kad sam se vratio treninzima i povreda se vratila pa sam otišao u Finsku kako bih provjerio šta je zapravo problem. Uspjeli su u tome pa sam u Finskoj proveo više od mjesec dana te sanirao povredu. Polako se vraćam u trenažni proces, svakog dana napredujem, ali program moram pratiti ukoliko želim biti 100 posto spreman za narednu sezonu. U Sarajevu radim s Osmanom Handžićem i Sabahudinom Bašovićem", izjavio je Sulejmanović.

On se nakon raskida ugovora s Cibonom posvetio oporavku, a usput je pronašao novu sredinu.

"Ugovor s Cibonom sam raskinuo u maju ove godine, nakon polufinala protiv Zadra. Odlučio sam otići za svoje dobro, da se liječim i individualno spremam, a stigla je i dobra ponuda koju sam prihvatio. Mogu reći da ću karijeru nastaviti u Španiji", rekao je bh. reprezentativac.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Povreda ga je spriječila da bude s reprezentacijom BiH na pripremama za pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

"Nažalost, ne mogu nastupati za reprezentaciju zbog povrede, napredujem postepeno, a u augustu mogu početi jače trčati i skakati. Ipak, polako ću dostići formu pred početak priprema za novu sezonu. Na okupljanju našeg državnog tima sam se pojavio i dostavio nalaze. Veoma mi je žao, posebno jer sam dugo čekao da zaigram za BiH. Prošle godine nisam dobio pravu priliku, a ove godine ne mogu igrati zbog zdravstvenih problema. Volim ovu zemlju, jedva sam čekao da je predstavljam. Nadam se novim prilikama, uvijek ću biti na raspolaganju reprezentaciji kada sam zdrav", kazao je Sulejmanović.

S Duškom Vujoševićem nije direktno razgovarao, ali je medicinski tim detaljno obavijestio selektora o Sulejmanovićevom stanju. Ipak, o crnogorskom stručnjaku ima visoko mišljenje.

"Razgovarao sam s medicinskim timom koji je ustanovio da zaista ne mogu igrati. Oni su sve prenijeli Vujoševiću. On je veliki trener, smatram da je najbolja opcija za našu reprezentaciju, posebno za mlade igrače koje mi imamo. Duško je pravi trener za nas", smatra mladi košarkaš.

Reprezentacija BiH je u srijedu navečer u prijateljskom susretu savladala Bjelorusiju i pokazala da ima kvalitet. Emir vjeruje da će naš tim proći pretkvalifikacije za SP.

"Imamo mlade igrače i puno potencijala, to se vidjelo tokom utakmice. Ipak, potreban je program kako bi se iz njih izvukao maksimum u pretkvalifikacijama. Siguran sam da će Vujošević ostvariti uspjeh s mladim igračima, to je i ranije činio. Očekujem njegov novi uspjeh protiv Armenije, Švedske i Slovačke. Šveđani su uvijek neugodni, ali vjerujem da će proći pretkvalifikacije", istakao je Sulejmanović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Zbog mnoštva treninga i obaveza ne uspijeva pronaći previše vremena za odmor, jer mu je cilj da bude potpuno zdrav i što spremniji za novu sezonu.

"Najviše sam na treninzima i masažama, jačam leđa i radim onoliko koliko mogu. Nemam baš vremena za druge stvari, mnogo je odricanja. Najvažnije je da povreda ostane iza mene", riječi su našeg sagovornika.

On je vjerni navijač FK Sarajevo, predstavnika BiH, koji je u 1. pretkolu Evropske lige eliminisala moldavska Zarija.

"Taman sam zaboravio tu utakmicu....Bio sam na Koševu i žao mi je što nismo prošli, jer imamo bolji tim. Ipak, treba razumjeti da nekad bolji ne pobijedi, lopta je okrugla. Ostaje žal, jer je Sarajevo igrom na svom stadionu pokazalo da zaslužuje plasman u 2. pretkolo. Sada se treba fokusirati na domaća takmičenja i osvojiti trofeje", završio je Sulejmanović.