Košarka
172

Studenti košarkaši KK "Burch" nižu uspjehe

Sponzorirani članak
KK Burch prvi je košarkaški klub koji je osnovao jedan privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini, u ovom slučaju Internacionalni Burč univerzitet u Sarajevu.

Projekat KK Burch realizira američki način obrazovanja, gdje se studentima na osnovu sportskog uspjeha daje stipendija i mogućnost kvalitetnog obrazovanja, ali i pruža šansa da nastave njegovati svoj sportski talenat. Od tri odigrana meča mladi košarkaši ostvarili su tri pobjede.

Internacionalni Burč univerzitet osnovan je u Sarajevu 2008. godine od strane Bosna Sema obrazovnih institucija, sa idejom da se izgradi moderan univerzitet i stvore uslovi za kvalitetno obrazovanje. Od samog osnivanja ovaj univerzitet čini sve kako bi bio među vodećim u regiji, a pored akademskih aktivnosti i organizacija različitih konferencija, velika pažnja posvećena je i promoviranju sporta.

Naime, Burč univerzitet nudi stipendije za uspješne sportiste, bilo da je riječ o individualnim sportovima poput džudoa, tenisa, taekwandoa, ili ekipnim disciplinama kao što je košarka, nogomet, futsal i odbojka. Trenutno oko 40 studenata nosioci su sportske stipendije na ovom univerzitetu.

Timovi koji predstavljaju Burč univerzitet do sada su u kolektivnim sportovima (futsal, košarka i odbojka) nastupali u Univerzitetskoj ligi Sarajevo (UNSA liga), a s namjerom ostvarenja zapaženijih rezultata objavljen je konkurs i organizirane probe za najbolje sportaše, gdje se pored sportskog ne zanemaruje ni školski uspjeh.

Naravno, za sportsku stipendiju presudni su talenat i rezultati ostvareni na domaćim ili međunarodnim takmičenjima koji donose određeni broj bodova, a njihovim sumiranjem se vrši rangiranje prijavljenih kandidata te dodjeljuju stipendije u punom iznosu ili u nižim postotcima koji utiču na smanjenje školarine.

Kako su rezultati ostvareni na takmičenjima i potencijal koji imaju ovi mladi ljudi ocijenjeni kao pozitivni za čitavo društvo, menadžment univerziteta odlučio se da u proljeće 2014. godine bude prvi privatni univerzitet koji će pridati veću pažnju sportu te je osnovan KK Burch, koji nastupa u A2 ligi Bosne i Hercegovine.

Za trenera je odabran Kemal Šećerović koji je sa momcima iz KK Burch već ostvario 3 pobjede iz tri odigrane utakmice.

"Pokušali smo primijeniti američki sistem na Burč univerzitetu. Tu sam već tri godine i kada smo shvatili da imamo perspektivu pala je i odluka da osnujemo klub. Ambicije su velike i već ove godine želimo ostvariti plasman u A1 ligu, a kasnije idemo do najvećeg ranga. Svi igrači, ujedno i studenti Burč univerziteta, imaju ugovore o stipendiranju te su obavezni nastupati za KK Burch. Društvena odgovornost projekta privukla je moju pažnju jer spaja ugodno sa korisnim – uspješni košarkaši imaju priliku za akademsko obrazovanje, a univerzitetu pruža mogućnost većeg društvenog angažmana i dobre promocije, jer je sport na neki način industrija. U planu nam je i osnivanje omladinske kategorije kada osposobimo univerzitetsku dvoranu, koja je trenutno u izgradnji", kazao je trener Šećerović, koji sa novim timom ima velike ambicije.

Šećerović je prije KK Burcha radio u KK Bosni (sadašnji KK Bosna Royal), KK Koš i KK Novi Grad, s kojim se plasirao u najveći rang takmičenja iz A1 lige.

KK Burch prvu zvaničnu utakmicu odigrao je na domaćem terenu u dvorani "Ramiz Salčin“ i pobijedio KK Visoko sa 28 poena razlike. U narednom kolu gostovali su u Travniku gdje su pobijedili razlikom od 9 poena, a treća pobjeda osigurana je ponovo u Sarajevu protiv KK "Mladost“ iz Ilijaša.

Tri pobjede za redom govore o snazi i želji mladih košarkaša da se dokažu, ali i o ozbiljnosti projekta koji mladim sportistima nudi mogućnost da razvijaju svoje karijere ne zanemarujući formalno akademsko obrazovanje. Ovakav pristup zahtijeva mnogo volje ali i rada na šta su momci iz KK Burch, njih 13, na čelu sa trenerom Šećerovićem i čitavim kolektivom Internacionalnog Burč univerziteta itekako spremni.

Vezani članci