Košarka
65

Stipanović za Klix.ba: Logično je da Marković bude novi selektor reprezentacije

Piše: E. B.
Stipanović: Za napredak u karijeri najviše se mogu zahvaliti Dušku Ivanoviću (Foto: AFP)
Stipanović: Za napredak u karijeri najviše se mogu zahvaliti Dušku Ivanoviću (Foto: AFP)
Svi vole majstore igre pod obručima, igrače koji mame uzdahe nevjerovatnim potezima, trojkama sa deset metara, monstruoznim zakucavanjima..., no ako pitate trenere koje igrače oni najviše vole - većina će reći: fajtere, one koji ostavljaju srce na parketu, koji odrađuju "prljave poslove" i, na kraju krajeva, omogućuju majstorima da rade to što rade.

Jedan od tih igrača je Andrija Stipanović, beskompromisni borac i reprezentativac naše zemlje.

Andrija, koji će 18. decembra proslaviti 29. rođendan, za Klix.ba je govorio o aktuelnoj sezoni, svojim igrama, reprezentaciji BiH, proteklom Eurobasketu...

Nakon lošeg starta u turskom prvenstvu kada ste s Trabzonsporom uvezali pet poraza, sada ste na omjeru 3-6?

"Promijenili smo devet igrača, tako da nam je trebalo vremena za uigravanje. Zato smo i tako loše ušli u sezonu, ali evo sada se već polako vraćamo ka gornjem dijelu tabele. Iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje", kaže Stipanović.

U Eurokupu ste na omjeru 5-3 i već ste osigurali plasman dalje?

"U Eurocupu smo zaista dobro počeli i već sada smo osigurali plasman dalje, no želimo zauzeti što bolju poziciju u grupi zbog nastavka takmičenja. Sljedeći meč je u srijedu protiv Banvita i nadamo se pobjedi. Oni su kao i mi dosta izmijenili ekipu. No, sada možemo igrati mnogo rasterećenije tamo, te se u potpunosti skoncentrisati na takmičenje u turskom prvenstvu".

Igrate u velikoj formi. Treći ste strijelac i prvi skakač ekipe, u Top 30 ste strijelaca i Top 10 skakača lige. Iz sezone u sezonu igrate sve bolje. U čemu je tajna?

"Iskreno, najviše se mogu zahvaliti Dušku Ivanoviću. Mnogo sam napredovao u reprezentaciji i mogu reći da sam kroz rad sa Ivanovićem u ove dvije godine shvatio da sam bolji igrač nego što sam ranije mislio. Definitivno mi je poraslo samopouzdanje u ove dvije godine".

Neosporna je činjenica da ste pod vodstvom Nenada Markovića u dvije sezone udvostručili svoje statistike u Trabzonsporu u odnosu na prvu sezonu. Koliko Vam je dolazak legende naše košarke na klupu pomogao?

"U prvoj sezoni nas je vodio turski trener i imao je neke svoje vizije, pa nisam mnogo igrao. Markovićevim dolaskom sam dobio mnogo veću minutažu i ovlasti, a mislim da to vraćam dobrim igrama i nastojat ću igrati još bolje".

Kada ste spomenuli reprezentaciju, nezaobilazna tema je nastup na Eurobasketu. Kako sada, iz ove perspektive i s ove vremenske distance, gledate na to?

"Mislim da je rezultat koji smo postigli realno stanje. Ipak smo na Eurobasket otišli bez tri najbolja igrača, dok su ostale selekcije bile izuzetno jake. Mi smo dali sve od sebe, pružili maksimum i mislim da trebamo biti zadovoljni zbog toga. Jednostavno, protivnici su bili bolji i zasluženo smo završili takmičenje u grupi. Možda mi je samo žao poraza od Poljske koji je bio na jednu, dvije lopte, ali opet, ko zna da li bismo onda poslije savladali Izrael. Žao mi je što nismo prošli dalje, ali nadam se da ćemo na idućem Evropskom prvenstvu imati sve najbolje igrače i da će rezultat biti drugačiji".

Spominjete naredni Eurobasket. Vrlo je izvjesno da će na njemu našu reprezentaciju voditi drugi selektor. Velika je šteta što smo imali nikad boljeg selektora, a toliko problema sa igračkim kadrom?

"Istina, svima nam je žao što nismo bili u najjačem sastavu. Siguran sam da bismo napravili mnogo bolji rezultat da smo bili svi na okupu, da su tu bili Teletović, Đedović i Nurkić. Moram još dodati da je Renfroe pun pogodak selektora Ivanovića".

Bosanskohercegovačka javnost kao Ivanovićevog nasljednika vidi Nenada Markovića. Vi ga najbolje poznajete od naših igrača. Šta mislite o tome?

"Marković je odmah po završetku igračke karijere postao selektor i tada je bio neiskusan. Sada, sedam-osam godina poslije stekao je iskustvo, mnogo je napredovao kao trener i logičan slijed događaja je da Marković bude naredni selektor reprezentacije. Naravno, to nije na meni ni na bilo kojem od igrača, već na KSBiH i samom Markoviću da se dogovore", poručio je Andrija Stipanović, centar reprezentacije BiH i turskog Trabzonspora.