Bilo je prometno
70

Šta se dešavalo u finišu NBA trejd perioda: Nurkićev tim ojačan, dobar posao Dallasa i Philadelphije

N. M.
Vasilije Micić promijenio sredinu (Foto: EPA-EFE)
Vasilije Micić promijenio sredinu (Foto: EPA-EFE)
Trejd period u NBA ligi završen je jučer, nije bilo zvučnijih razmjena košarkaša između klubova, ali svakako je bilo veoma prometno na tržištu najjače lige svijeta.
Najviše pažnje privukla je selidba Bojana Bogdanovića iz Detroit Pistonsa, jedne od najlošijih ekipa lige, u New York Knickse koji pretenduju na najviši plasman budući da su trenutno trećeplasirani tim tabele Istočne konferencije.

New York Knicksi su poslovali na sljedeći način:

Došli su Bojan Bogdanović, koji je blistao u Detroitu te Alex Burks iz iste ekipe, a New York su napustili Quentin Grimes, Evan Fournier, Ryan Arcidiacono, Malachi Flynn, kao i dva buduća picka druge runde drafta.

Pojačali su se pred završnicu regularne sezone i Phoenix Sunsi za koje nastupa reprezentativac BiH Jusuf Nurkić.

U Phoenix su došli Royce O'Neal iz Brooklyna i David Roddy iz Memphisa, a ekipu su napustili Chimeze Metu, Yuta Watanabe, Keita Bates-Diop, Jordan Goodwin i tri picka druge runde.

Upravo su Sunsi i Knicksi najveći dobitnici posljednjeg dana trejd perioda, a svakako se u tu skupinu može svrstati i ekipa Philadelphije 76-ers.

Philadelphia je jučer dovela sjajnog šutera Buddyja Hielda i organizatora igre Camerona Paynea, dok su ekipu napustili Patrick Beverley, Jaden Springer, Marcus Morris, Furkan Korkmaz i Danuel House, ali i čak tri picka prve runde.

Solidan posao je odradio i Dallas, pošto su se Mavericksi pojačali s dva kvalitetna centra u vidu Daniela Gafforda i PJ Washingtona, dok su ekipu napustili Grant Williams, Seth Curry, Richaun Holmes, kao i jedan pick prve runde NBA drafta 2027. godine.

Srbijanski košarkaš Vasilije Micić trejdovan je iz Oklahoma City Thundera skupa s Davisom Bertansom i Treom Mannom u Charlotte Hornetse, dok je u OKC stigao Gordon Hayward.

Sredinu je u posljednjim satima trejd perioda promijenio i sjajni njemački playmaker Dennis Schroder, koji je dres Toronto Raptorsa zamijenio onim Brooklyn Netsa. U Toronto je umjesto njega stigao Spencer Dinwiddie.

Trenutno najbolji tim lige Boston je u svoje redove doveo krilnog centra Xaviera Tillmana iz Memphisa, kojem je zauzvrat poslao Lamara Stevensa i dva izbora druge runde na NBA draftu.

Ekipa Minnesote, lidera Zapadne konferencije, angažovala je playmakera Montea Morrisa, ali je u isto vrijeme ostala bez Troy Brown Juniora i Shake Miltona.

Los Angeles Lakersi, Chicago Bullsi i Atlanta Hawksi nisu bili aktivni, dok su Golden State Warriorsi poslali Coryja Josepha u Indianu, a zauzvrat su dobili pick druge runde.