Košarka
201

Srbija nemoćna protiv SAD-a: Amerikanci sa +37 do svjetskog zlata

Piše: A. M.
(Foto: EPA)
Iako je svako ko na stvar gleda realno očekivao trijumf SAD-a nad Srbijom u finalu Mundobasketa u Španiji, ipak su rijetki mogli pretpostaviti da će stvari po Amerikance ići tako jednostavno. Neizvjesnost je jedino što je nedostajalo večerašnjem finalu koje je na kraju okončano trijumfom SAD-a rezultatom 129:92.

Srbija je odlično otvorila meč i imala prednost tokom prva četiri minuta utakmice. Najveća prednost iznosila je 15:7. Sve to razljutilo je Amerikance koji su ubacili u brzinu više i sjajnom serijom došli do 30:17. Prvi period završen je rezultatom 35:21 u korist SAD-a. U drugom periodu Amerikanci nastavljaju tamo gdje su stali na kraju prve četvrtine. Iz svih pozicija zasipali su srbijanki koš, a prednjačili su sjajni Irving i Harden.

Šut je Amerikance služio cijelim tokom prvog poluvremena. Od 16 pokušaja za tri poena tokom prvog poluvremena pogodili su čak 11 puta, dok su slobodna bacanja izvodili gotovo stoprocentno uz svega četiri izgubljene lopte. Na odmor se otišlo s rezultatom 67:41 nakon što je Kalinić pogodio za tri poena sa zvukom sirene.

Treći period ponovo je protekao u totalnoj dominaciji Amerikanaca koji su ovaj period pobijedili sa 38:26. Irving je nakon sjajnog prvog poluvremena smanjio gas, ali je zato briljirao nevjerovatni Harden koji je nemilordno rešetao koš Srbije. SAD je do stotog peona došao još na minut i pol prije kraja trećeg perioda, a rezultat je na startu posljednje dionice glasio 105:67.

Igra je u posljednjem periodu bila dosta opuštenija, što se posebno odnosi na fazu odbrane. Reprezentativci Srbije u nekoliko navrata izveli su sjajne akcije koje su publiku podizale na noge, dok su Amerikanci nastavili u istom tonu kao u prethodna tri perioda. Na kraju je završilo rezultatom 129:92.

Najefikasniji igrači u poraženom timu bili su Bjelica i Kalinić sap o 18 poena. Na drugoj strani Iring je postigao 26 koševa, dok je Harden ubacio 23.