NBA doigravanje
0

Spursi preokretom do vodstva u finalu Zapada

Totalsport
Foto: NBA
Foto: NBA
Košarkaši San Antonio Spursa slavili su na parketu svog AT&T Centera protiv Oklahoma Cityja 101-98 i tako poveli u finalu Zapadne konferencije doigravanja NBA lige s 1-0.

Ostvarenom pobjedom Spursi su zadržali stopostotni učinak u ovosezonskom doigravanju. Bila im je to deveta pobjeda u isto toliko utakmica i 19. uzastopna uzme li se u obzir kraj regularnog dijela sezone. Najduži je to pobjednički niz prenijet s kraja sezone u doigravanje od onog Los Angeles Lakersa koji su 2001. godine (također 19 trijumfa zaredom, op.a.). Pobijede li i u drugoj utakmici serije Spursi će postati tek četvrta ekipa u historiji lige kojoj je uspjelo vezati 20 pobjeda u spomenutom periodu.

Imao je Oklahoma City na ulazu u zadnju dionicu igre prednost od devet koševa (71-62), ali nisu ju uspjeli zadržati. San Antonio je u zadnjoj četvrtini zabio čak 39 koševa, od čega 16 iz reketa.

Argentinac Manu Ginobili predvodio je Spurse s 26 koševa, (11 u posljednjoj četvrtini uz stopostotan šut), Tony Parker zabio je 18 uz 8 skokova i 6 asistencija, dok je Tim Duncan skupio 16 koševa i 11 skokova. Bio je to iskusnom centru Teksašana 135. "double-double" učinak u doigravanju u karijeri. Pored velike trojke teksaške ekipe dvocifren je učinak ostvario i Gary Neal s 12 ubačenih koševa.

Kod Thundera najbolji s 27 koševa i 10 skokova bio je Kevin Durant, ali je najbolji strijelac lige ubacio tek dva šuta iz igre u zadnjoj četvrtini. James Harden ubacio je 19, Russell Westbrook 17, a Derek Fisher 13 koševa.

Čini se da je okidač za uzlet Spursa u susretu bilo "nabrijavanje" njihovog trenera Gregga Popovicha koji im je tokom "timeouta" uoči zadnje četvrtine rekao "budite opaki".

"To sam rekao? U žaru utakmice kažete svašta. Mislio sam da igramo malo nesigurno, na stražnjoj nozi, nesigurni sami u sebe i da previše driblamo. Govorio sam im da moraju bit malo čvrši, grublji, opakiji. To nam je uspjelo u posljednjoj četvrtini", komentirao je Popovich, čiji su igrači tokom susreta nadigrali suparnike u reketu (50-26).

Druga utakmica serije igra se u utorak navečer ponovo u San Antoniju.

NBA doigravanje, konferencijsko finale:

Zapadna konferencija: San Antonio (1) - Oklahoma City (2) 101-98 (Ginobili 26k, Parker 18k, 8s, 6a / Durant 27k, 10s) (San Antonio vodi u seriji 1-0)

NBA