NBA playoff
0

Spursi i Sunsi prošli u drugi krug

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
San Antonio Spursi i Phoenix Sunsi igrat će međusobno u polufinalu Zapadne konferencije doigravanja najjače košarkaške lige svijeta, NBA lige.

San Antonio je zakoračio na drugu stepenicu doigravanja s ukupnih 4-2 u seriji protiv Dallas Mavericksa, a identičnim rezultatom Phoenix Sunsi svladali su Portland Trail Blazerse.

Treći puta u posljednje četiri godine Dallas se od doigravanja oprostio nakon prvoga kruga. Dojmljiv osnovni dio sezone (55-27) donio im je drugo mjesto u konferenciji, ali i tešku prepreku u vidu prvog protivnika. Spursi su poznati po tome da njihovi veterani Emanuel Ginobili, Tim Duncan te Tony Parker najvažniji dio sezone igraju poput mladića, a tako je bilo i ovaj puta.

Teško se prolazak San Antonija preko Dallasa može nazvati iznenađenjem, ali činjenica je da je samo pet sastava kao sedmopostavljenih nositelja konferencije izborilo drugi krug. Od kada je 2003. godine uvedeno pravilo da se serija prvoga kruga igra na četiri pobjede, ovo je prvi takav slučaj. Posljednji sedmi nositelji, prije ovog uspjeha Spursa, koji su izborili konferencijski polufinale bili su New York Knicksi. Njujorška momčad je 1998. izbacila favorizirani Miami Heat.

Što se same utakmice tiče domaćin je u AT&T Centeru krenuo silovito i dopustio Mavsima samo osam poena u prvoj četvrtini. Ipak, prednost od 22 poena prokockali su tokom susreta, no u završnici, ponajviše zahvaljujući Duncanu (17 poena, 10 skokova, pet asistencija) i Ginobiliju (26 koševa, pet asistencija) upisali su pobjedu 97-87. Dirk Nowitzki je ubacio 33 u posljednjoj utakmici sezone za Dallas.

San Antoniju sada slijedi nova serija i to protiv Phoenixa, trećeg nositelja. Prva je utakmica na rasporedu u ponedjeljak.

Inače, Sunsi u San Antoniju posljednjih godina imaju "crnu mačku", pa su tako 2008. nakon 4-1 ispali u prvome krugu, a godinu ranije, što im je posljednji konferencijski polufinale, je bilo 4-2 za Spurse.

Sunsi su slavljem 99-90 u Rose Gardenu po drugi puta "breaknuli" Portland, nakon što je tim iz Oregona njima uzela prednost domaćeg parketa, i s ukupnih 4-2 izborili novi ogled protiv San Antonija. Jedan je čovjek pritom bio posebno sretan, veteran Grant Hill, koji je po prvi puta u karijeri prošao uvodni krug doigravanja.

Pet ubačenih trica i 28 poena Jasona Richardsona najbolji je učinak u redovima Phoenixa. Pet trica iz šest pokušaja za Portland je ubacio sjajni Španac Rudy Fernandez čiji je učinak od 16 poena, jednak onom LaMarcusa Aldridgea (šut 5/17) bio najbolji u Portlandovoj ekipi.

NBA doigravanje, četvrtak, 1. krug:

Zapadna konferencija

Portland (6) - Phoenix (3) 90-99 (Webster 19p, 4s / Richardson 28p, 7s, Stoudemire 22p, 5il)

Phoenix je dobio seriju 4-2

San Antonio (7) - Dallas (2) 97-87 (Ginobili 26p, 5a, Duncan 17p, 10s, 5a / Nowitzki 33p, 5s, 4a)

San Antonio je dobio seriju 4-2

NBA