Košarka
0

Sparsi u Ligi 6 žele afirmaciju mladih igrača

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Uprava Omladinskog košarkaškog kluba Spars u drugoj fazi takmičenja prvenstva Bosne i Hercegovine tzv. Ligi 6, koja startuje sredinom marta, odlučila je da pruži priliku mladim igračima u njihovoj afirmaciji.

Po riječima predsjednika Sparsa Nihada Selimovića klub je sporazumno raskinuo suradnju s Dinom Hodžićem, Amerikancem Brownom, a prije toga i s Bilićem.

"Sezonu smo počeli s novom ekipom. Probali smo da napravimo iskorak, da vratimo regionalnu košarku u Sarajevo. Nažalost, u proteklom periodu nismo dobili nikakvu adekvatnu podršku, štaviše simbolični budžet koji dobijamo od grada i kantona prepolovljen je odnosu na prošlu sezonu. Željeli smo da u taj projekat budu uključeni svi, ali kada nemate podršku možeti srljati i klub dovesti u dubiozu. Želimo da ostanemo na našem kursu i budemo najbolji kada su u pitanju mlađe kategorije", kazao je Selimović.

Dodao je da na pozicijama košarkaša koji su napustili ekipu neće angažovati nove igrače, te u klubu već ima pet-šest juniora koji će biti priključeni seniorskoj ekipi.

"Bez bilo kakvog rezultatskog imperativa ulazimo u Ligu 6. Cilj nam je da naši mladi igrači odigraju 10 kvalitetnih utakmica, koje će itekao poslužiti u njihovom razvoju. Ovo ne znači kada su u pitanju rezultati da ne idemo da izgubimo sve utakmice, ali sigurno da nećemo krenuti u dovođenje pojačanja. Zamisao je bila da dovedemo još tri-četiri igrača, da pokušamo ozbiljnije ugroziti Igokeu, ali smatramo da je to u ovom trenutku nerealna priča i nećemo ići u tom smjeru. U konačnici šta za nas znači biti drugi, treći ili četvrti, apsolutno ništa, važno je samo biti prvi", kazao je Selimović.

Istakao je da je s trenerom Mensurom Bajramovićem obavljen razgovor i da se apsolutno suglasio s konceptom da treba pružiti priliku mladim igračima.

Kolo prije kraja takmičenja u Ligi 12 Sparsi zauzimaju treće mjesto na tabeli s 34 boda, koliko ima i drugoplasirani Leotar, dok vodeća ekipa Kaknja ima 38 bodova.

Uz ove tri ekipe u Ligi 6 još će igrati četvrtoplasirana Mladost, za petu poziciju se bore ekipe Širokog i Studenta, dok će aktualni prvak Igokea direktno biti uključen u ovu fazu takmičenja.