Košarka
0

Sparsi nastavljaju nizati uspjehe u domaćim i međunarodnim takmičenjima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon 20. odigranih kola Lige 12 Bosne i Hercegovine, debitanti u tom takmičenju, košarkaši sarajevskog Sparsa, predvode ligašku tabelu sa 16 pobjeda i 34 osvojena boda.

Dva kola prije kraja takmičenja Sparsi se nalaze na korak od plasmana u Ligu 4 za prvaka BiH, u kojoj će tražiti svoje mjesto pored najboljih bh. timova u zadnjoj deceniji, Igokee i Širokog Brijega, te, najvjerovatnije, Mladosti iz Mrkonjić Grada, koja na tabeli Lige 12 ima isti broj bodova kao sarajevska ekipa, ali slabiju koš razliku.

Prvi na tabeli

Predvođeni bh. reprezentativcima Nedimom Buzom i Adinom Vrabcom, Sparsi su prošle godine osvojili A1 ligu, a već ove sezone pokazali su da se mogu nositi s mnogo iskusnijim ekipama.

Trener ekipe Marko Trbić prezadovoljan je sezonom u kojoj su njegovi igrači, kako sam kaže, postigli uspjeh kojem se ni sam nije nadao.

"Ušli smo u Ligu 12 s jedinim ciljem da ne ispadnemo na kraju sezone, a evo dva kola do kraja prvi smo na tabeli. Međutim, momci su pokazali mnogo više od toga bez obzira na probleme s povredama koji su nas pratili cijele sezone. Prezadovoljni smo, a posljednja dva kola ćemo iskoristiti da što bolje spremimo ekipu za Ligu 4", izjavio je Trbić Agenciji FENA.

Trbić je svjestan da su utakmice protiv Igokee i Širokog Brijega viši nivo košarke, te ističe da je najbitnije da u tim susretima mladi igrači Sparsa osjete kako je igrati protiv jačih ekipa i steknu iskustva potrebna za košarkaški razvoj.

"Pokušat ćemo podići našu igru na viši nivo, ali nije realno očekivati da učinimo nešto više protiv ta dva tima. U ovom trenutku ne razmišljamo o tome da ih ugrozimo, da tako kažem, nije nam to cilj u ovoj sezoni. Bit ćemo zadovoljni ako im pružimo dostojan otpor", objasnio je Trbić.

Igrači na meti većih klubova

Mnogi igrači Sparsa na meti su većih evropskih klubova. O mogućim transferima košarkaša Sparsa već odavno se govori u košarkaškim krugovima, ali Trbić naglašava da klub nema namjeru neplanski rasprodati ekipu.

"Ako neko bude išao iz ekipe, gledat ćemo da imamo zamjenu za njega u našim mlađim kategorijama. Ne želimo narušiti okosnicu tima. Vodimo računa o mladim kategorijama iz kojih će nastati novi prvotimci. To je sistem po kojem klub funkcioniše", zaključio je košarkaški stručnjak.

Sarajevski tim i proteklih je godina pokazao da je sposoban brzo se prilagoditi novim takmičenjima. Prije tri godine Sparsi su debitovali u juniorskoj Euroligi u Barceloni, a samo godinu dana poslije osvojili su kvalifikacioni turnir tog takmičenja u Rimu.

U finalu su savladali turski Bešiktaš, a trijumf ih je odveo na finalni turnir najboljih mladih timova koji je održan u Londonu. Sarajevski košarkaši tada nisu uspjeli osvojiti titulu evropskog juniorskog prvaka, ali pokazali su Evropi da u glavnom gradu BiH postoji ekipa u kojoj se ozbiljno radi, zbog čega su od organizatora takmičenja dobili pozivnicu i za sezonu 2013/14.

Sparsi su u prošloj sezoni osvojili titule u svim omladinskim kategorijama BiH. Vrtoglav uspon kluba ukazuje da ljudi koji ga vode rade ispravno, s fokusom na razvoj mladih talenata. Ukoliko takav način rada opstane, Sparsi će sigurno stvoriti nove generacije košarkaških reprezentativaca koji će na najbolji način predstavljati Bosnu i Hercegovine u Evropi i svijetu.