Eurobasket
0

Špancima prvi naslov evropskih prvaka

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Košarkaški Španjolske egzibicijskom su igrom osvojili zlatnu medalju na poljskom Eurobasketu. U finalnoj su utakmici u Katowicama pobijedili Srbiju 85-63.

Prvi je to evropski naslov Španaca u njihovoj historiji. Srebro su osvojili davne 1935., na prvome Eurobasketu. Isti su uspjeh također polučili prije dvije godine na turniru koji su organizirali sami. Bolji su bili Rusi predvođeni Andrejem Kirilenkom.

Od početka do kraja utakmice igrači Sergija Scariola igrali su furioznu košarku, dokazavši da su za ostatak Evrope u ovom trenutku Dream Team.

Posljednji su se put Srbi na prihvatljivu razliku približili došavši na osam koševa zaostatka (26-18), no poluvrijeme su Španci zapečatili rezultatom 52-29. U drugom su poluvremenu prvaci održavali prednost. Završilo je 85-63.

Posebno su Pau Gasol i suigrači dominirali agresivnom igrom u obrani te na napadačkom skoku. Ostvarili su čak 18 skokova više od suparnika u finalu (42-24). Više su oni imali napadačkih (18) negoli Srbi obrambenih (16) skokova.

Pau Gasol predvodio je ponovno svoju momčad s 18 koševa i 11 skokova. Rudy Fernandez dodao je 13 koševa, pet skokova i tri asistencije. Uroš Tripković, novi košarkaš Joventuta, bio je najbolji u redovima poraženih s 15 koševa.

Pau Gasol proglašen je najboljim igračem Eurobasketa. U najboljoj petorci uz njega su se našli Miloš Teodosić (Srbija), Vasileios Spanoulis (Grčka), Rudy Fernandez (Španjolska) i Erazem Lorbek (Slovenija).

Eurobasket, finale:

Španjolska – Srbija 85-63