|

Španac snima film o najvećem uspjehu bh. košarke: Emotivni nastup na Eurobasketu ratne 1993.

Španac snima film o najvećem uspjehu bh. košarke: Emotivni nastup na Eurobasketu ratne 1993.
487
Piše: E. B.
24.4.2018. u 20:50
56
komentara
487

dijeljenja
Nevjerovatan put košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koja se 1993. godine okupila u ratom zahvaćenom Sarajevu i otišla na Evropsko prvenstvo u Njemačku gdje je osvojila osmo mjesto konačno će biti dokumentovan na filmskom platnu.
Godine 1993. u jeku rata nekoliko hrabrih momaka koji su ostali u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je prve linije i rovove zamijenilo košarkaškim terenom, a puške narandžastom loptom. U to vrijeme je to bio sulud podvig.

Ne samo da je ratne 1993. godine bilo izuzetno teško napustiti Sarajevo, već su naši košarkaši morali proći preko teritorije koju je držao HVO s kojim je u tim trenucima Armija RBiH ratovala. No, junaci naše priče su sve to prošli, a zahvaljujući španskom novinaru i scenaristi Alvaru González-Alleru te režiseru Oliveru Valenteu i producentici Ursuli Romero najveći uspjeh bh. košarke od samostalnosti će biti ovjekovječen u dokumentarcu koji bi trebao biti završen do kraja godine.

Alvaro González-Aller (Foto: H. M./Klix.ba) Alvaro González-Aller (Foto: H. M./Klix.ba)


"Gledao sam Mirzu Delibašića uživo dok je igrao za Real Madrid, a nedavno sam gledao dokumentarac o njemu. Zainteresovala me njegova priča i počeo sam čitati o njemu. S obzirom nan to da živim u Sarajevu, kontaktirao sam Emira Halimića i našli smo se kako bih napisao jedan članak, a tema bi bila, između ostalog, i nastup reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu 1993. godine. No, kada mi je počeo pričati nisam mogao vjerovati kroz šta su sve ti momci prošli. Upitao sam ga da li je ikada napisana knjiga ili snimljen film o tome, a nakon negativnog odgovora znao sam da je potrebno nešto uraditi u vezi s tim, jer to zaslužuje biti objavljeno. Kontaktirao sam kolege i neke sponzore i krenuli smo u ovaj projekt", priča nam González-Aller.

Ilijas Mašnić Ilijas Mašnić


"U svjetskim medijima nije se pridavalo previše pažnje tom nastupu BiH u Njemačkoj. Sjećam se da je američki Sports Ilustrated napisao članak o tome, kao i španski El Pais, ali je priča u potpunosti zaboravljena svih ovih godina. I to nepravedno", kaže španski novinar i scenarista.

"Do sada smo uradili blizu 60 posto posla vezano za film. Uradili smo 14 intervjua, uključujući sedam od devet igrača koji su igrali, a uskoro ćemo uraditi i intervjue s Gordanom Firićem i Senadom Begovićem. Nažalost, selektor Delibašić je umro, ali smo napravili intervju s njegovim sinom Dankom kojeg je Mirza poveo sa sobom iz Sarajeva. Također, ni Sabahudin Bilalović nije među živima, ali nam je njegova supruga učinila veliku uslugu i ustupila nam videomaterijale koje je Dino snimao od dolaska na pripreme u Hrvatsku pa sve do kraja Evropskog prvenstva, a koji će biti prikazani u filmu", govori Alvaro.

Adis Bećiragić Adis Bećiragić


"Čitava priča zvuči nevjerovatno. Samo tri igrača su igrala van BiH i pravo je čudo kako su se još sedam igrača okupilo da oforme reprezentaciju. Pa onda taj odlazak u Hrvatsku preko aerodromske piste i teritorije koju su kontrolirali Hrvati u jeku rata, a onda odlazak na kvalifikacije u Poljsku gdje su organizatori turnira bili iznenađeni, jer nisu vjerovali da se iko iz BiH može pojaviti. A onda su na parketu uradili čudo, kvalifikovali se sa sedam pobjeda iz devet mečeva te osvojili osmo mjesto na Evropskom prvenstvu", govori González-Aller koji dodaje kako mu je posebno drago što je i veliki Dino Rađa pristao na intervju.

"On je s velikim emocijama pričao o tom susretu u Splitu s bh. igračima, gdje im je zajedno s vodstvom hrvatskog saveza bio domaćin. Također, Bogdan Tanjević i pokojna Mira Poljo su mnogo pomogli reprezentativcima BiH, posebno nakon završetka Eurobasketa", rekao je González-Aller koji je pozvao građane BiH koji mogu pomoći ovom projektu.

Danko Delibašić Danko Delibašić


"Treba nam još arhivskog materijala iz rata, fotografija ili videa, posebno iz perioda mart-april 1993. godine. Najviše nas zanimaju fotografije ljudi kako pokušavaju voditi normalan život u Sarajevu tokom rata. Svi oni koji bi željeli učestvovati u ovom projektu mogu nam poslati fotografije na mail [email protected] ili putem zvanične stranice na Facebooku", kaže Alvaro koji se nada da će dokumentarac o našim košarkašima premijeru imati na Sarajevo Film Festivalu iduće godine.

"Ovo je univerzalna priča, ali je logično da premijera filma bude u Sarajevu. Nadam se da će biti prikazana na SFF-u ili na državnoj televiziji", dodao je González-Aller.

Podsjetimo, za reprezentaciju BiH koja je 1993. godine nastupila na Eurobasketu igrali su Sabahudin Bilalović, Mario Primorac, Samir Avdić, Senad Begović, Gordan Firić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Adis Bećiragić, Ilijas Mašnić i Samir Selesković, a s klupe su ih vodili Mirza Delibašić i Ibrahim Krehić.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...