Promjene u Lottomatici
0

Slovenac Sašo Filipovski novi trener Nihada Đedovića

Totalsport
Slovenski 36-godišnji trener Sašo Filipovski potvrđen je u srijedu kao novi trener košarkaša rimske Lottomatice. Filipovski je s Lottomaticom potpisao ugovor do kraja sezone 2011/12.

Lottomatica je u utorak smijenila s pozicije trenera Mattea Boniciollija, koji je ove sezone odveo rimsku ekipu u drugi krug Eurolige, ostvarivši po 5 pobjeda i poraza u prvom dijelu takmičenja. No, platio je cijenu loših rezultata u talijanskom prvenstvu, u kojem je Lottomatica upisala samo šest pobjeda i 8 poraza, te zauzima 12. mjesto na tabeli.

Dan kasnije, Lottomatica je već angažirala Filipovskog za novog trenera. Filipovski je ovu sezonu počeo kao asistent Dušku Vujoševiću u moskovskom CSKA-u, ali je zajedno s Vujoševićem dobio otkaz krajem novembra.

Filipovski je već stekao iskustvo samostalnog vođenja timova u Euroligi, i to u ljubljanskoj Union Olimpiji, u kojoj je prvo radio kao asistent Zmagi Zagadinu, a potom ju je kao 29-godišnjak samostalno vodio do Top 16 faze u Euroligi u sezoni 2003/04, a kasnije i do dva naslova prvaka Slovenije u dvije sezone koliko je proveo na klupi ''zmajčeka''.

Kasnije je radio u poljskom Turowu i ruskom Lokomotivu iz Rostova. Zanimljivo je da se svom bivšem klubu Union Olimpiji već suprotstavio kao asistent Vujoševiću u CSKA-u u prvom dijelu Eurolige, a sada će opet morati na svoj bivši klub kao samostalni trener u drugoj fazi takmičenja.