Svjetski prvaci su stigli
36

Skromno, da skromnije ne može: Pogledajte kako su košarkaši Njemačke dočekani u Frankfurtu

K. H.
Kako je izgledao dio atmosfere s dočeka košarkaša Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Navijači Njemačke u skromnom broju u Frankfurtu dočekali su košarkašku reprezentaciju ove države koja je u nedjelju osvojila titulu prvaka svijeta pobjedom protiv Srbije u finalu Svjetskog prvenstva.

Ekipa Njemačke je direktno s aerodroma otišla na prijem u sjedište sponzora u Frankfurtu, a navijači s djecom i tamošnji političari okupili su se kako bi pozdravili šampione.

Ipak, čini se kako ovakav doček, nakon što su se vratili u svoju državu, više se može opisati kao skroman, ali srdačan, a ne slavljenički i euforičan, što bi bilo za očekivat u nekim "vatrenijim državama".

"Nadam se da možemo navesti djecu i starije da se bave košarkom", poručio je Dennis Schröder, najbolji košarkaš ove reprezentacije. U trenutku govora, mogla se čuti pjesma "We Are The Champions".

Tamošnji mediji pišu da u državi, u kojoj je nogomet najpopularniji sport, Svjetsko prvenstvo u košarci nije privuklo preveliku pažnju, sve do same završnice kada se interesovanje za rezultatima povećalo. A zašto je na početku bilo tako, možda je ovakav doček i najbolji primjer.

Njemačka je titulu prvaka svijeta osvojila sa svim osam pobjeda, odnosno bez ijednog poraza, a u finalu su, posjećamo, pobijedili Srbiju rezultatom 83:77. Zanimljivo, ovo im je i prva titula prvaka svijeta u historiji.

Iako trenutno to nije navedeno, moguće je da će košarkaši ove reprezentacije imati i neki veći i svečaniji doček, gdje će javnosti u svojoj državi predstaviti pehar koji su donijeli.

Ipak, nakon prvog dočeka, teško je i pronaći bilo kakav dio proslave ili atmosfere koja podsjeća na to kako bi trebala, ili kako bi u nekim drugim državama izgledala, proslava prvaka titule.