Košarka
0

Široki Prima pivo košarkaški prvak Bosne i Hercegovine

Sarajevo-x.com/FENA
U teškoj i neizvjesnoj utakmici košarkaši Bosne nisu uspjeli odbraniti titulu prvaka Bosne i Hercegovine te izboriti učešće u regionalnoj NLB ligi. Široki je bio bolji i pobijedio rezultatom 84:81.

U trećoj, odlučujućoj utakmici finala play-offa prvenstva BiH Široki je u Sarajevu savladao Bosnu ASA BH Telecom sa 84:81 (17:18, 22:17, 21:26, 24:20). Košarkaši Širokog su ponovili dobru igru iz drugog finalnog susreta u Širokom Brijegu i zasluženo osvojili peti naslov prvaka BiH.

Najzaslužniji za pobjedu Širokog je Amerikanac McLinton, koji je punih 40 minuta predvodio svoje saigrače i pogađao sa svih pozicija. Nakon izjednačenog prvog poluvremena Širokobriježani su u trećem periodu uspjeli doći do prednosti od 11 poena. No, Bosna je serijom od 12:0 napravila preokret, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s prednošću Sarajlija od jednog poena.

Prve minute četvrtog perioda pripale su gostujućim košarkašima, koji su u 25. minuti poveli sa 64:79. Bosna je agresivnom odbranom i brzim napadima pokušavala da dođe do poravnanja, a koševima Rahimića uspjela je da se približi na svega jedan poen zaostatka. No, za novi preokret studenti nisu imali snage, pa je pobjednički pehar otišao u Široki Brijeg.

Najefikasniji igrač pobjedničke ekipe bio je McLinton sa 26 poena, dok su kod Bosne najefikasniji bili Gilbert sa 21 i Rahimić sa 18 poena. Širokobriježani će u narednoj sezoni biti jedina ekipa iz BiH koja će nastupiti u regionalnoj Jadranskoj ligi.