Veliki košarkaški potencijal
0

Sejfić: Na početku karijere loptu sam bacao kao kamen

Piše: Edin Isanović
Ismet Sejfić
Ismet Sejfić
Jedan od najvećih talenata bh. košarke, bez ikakve dvojbe, je Ismet Sejfić. Rođen je 1993. godine u Prozoru, a trenutno nastupa za drugoligaški turski klub Bornova. Na Bosfor je otišao prije nekoliko godina. Menadžeri i skauti iz Turske tražili su visoke košarkaše u BiH. Kada su vidjeli Ismeta, željeli su ga angažovati po svaku cijenu.

Sada mu predviđaju veliku karijeru. Ima vrhunske fizičke predispozicije, sjajan skok, atraktivna zakucavanja, a nezaustavljivi prodori odlike su košarkaša koji je visok 211 cm.

Briljirao jei na nedavno održanom juniorskom prvenstvu Turske.

"Prije svega, moram istaći da moj klub nije postigao dobre rezultate. Ipak svojim partijama bih dao dobru ocjenu. U prosjeku sam postizao 18 poena, a zabilježio sam 10,3 skoka po utakmici. Kao kruna svega stigla je zahvalnica Turskog košarkaškog saveza", kaže Sejfić za Sarajevo-x.com.

Kako naglašava, stigao je u BiH kako bi se odazvao pozivu u državni tim.

"Pripreme nacionalne vrste do 20 godina počinju 23. juna. Iskoristit ću priliku da posjetim rodbinu, a formu ću održavati u nekom sarajevskom klubu", kaže Ismet i podvlači da je imao ponudu da nastupa i za reprezentaciju Turske.

"BiH je moja država i ni u jednom trenutku se nisam dvoumio kad sam dobio poziv. Osjećam se posebno, jedva čekam da zaigram za svoju zemlju".

Gotovo je sigurno da će Sejfić biti prava noćna mora svim suparnicima, a u narednim godinama sigurno će biti i nosilac igre najjačeg bh. reprezentativnog tima.

Ima veliki prostor za napredak, a mnogi evropski klubovi zainteresovani su za njegove usluge. Jedan od njih je i turski velikan Fenerbahce. Ismet kaže da mu je uzor Mirsad Tűrkcan, a ističe da je u jednoj utakmici uspio postići čak 53 poena.

"Košarka mi je opsesija. Volim ovaj sport. Međutim, moj put nije bio 'posut ružama'. Naime, kada sam učio prve korake čarobne igre pod obručima loptu sam bacao kao kamen. Treneri su se nervirali. Ipak, sada je situacija potpuno drugačija", zaključio je naš sagovornik, čiji primjer može biti putokaz svim mladim košarkašima u BiH.