Sin legende idejni tvorac
116

Sarajlije stoje iza višemilionskog projekta i ulaska Dubaija u evropsku košarku

N. M.
Dejan Kamenjašević, desno pored Samira Avdića (Foto: T. S./Klix.ba)
Dejan Kamenjašević, desno pored Samira Avdića (Foto: T. S./Klix.ba)
Vodstvo regionalne košarkaške ABA lige izglasalo je danas i odobrilo ulazak ekipe Dubaija u takmičenje, a tako će se klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nadmetati s najboljim timovima iz bivših jugoslovenskih republika.
Dubai je tako i zvanično ušao u evropsku košarku, interesantno je da iza ovog višemilionskog projekta stoje brojna imena s naših prostora, a tako i dvojica Sarajlija.

Radi se o Dejanu Kamenjaševiću i Bojanu Bajecu, koji su vrlo bitni u cijeloj priči vezanoj za ulazak Dubaija u evropsku košarku.

Dejan Kamenjašević je sin legendarnog radio reportera Mirka Kamenjaševića i upravo je Dejan, inače košarkaški trener, idejni tvorac cijelog projekta s Dubaijem.

On je prije deset godina odlučio krenuti u ovu priču, oko sebe je okupio partnere i sa njima napravio Falcons akademiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Taj projekat se ispostavio punim pogotkom, apetiti su očito porasli, a trenutno se privode kraju i pregovori o ulasku Dubaija u Euroligu, koji je najavljen prije nekoliko mjeseci.

Kamenjašević, krajnje lijevo na promociji Pešićeve knjige (Foto: T. S./Klix.ba)
Kamenjašević, krajnje lijevo na promociji Pešićeve knjige (Foto: T. S./Klix.ba)

Kamenjašević je nedavno u Sarajevu bio i gost na promociji knjige Svetislava Pešića "Moja igra moj put", a ranije je on u trenerskoj karijeri bio Pešićev pomoćnik u španskoj Gironi.

Na promociji knjige u Vijećnici je Kamenjašević govorio o Karijevoj knjizi, a zbog njihove konekcije jasna su i povezivanja aktuelnog selektora Srbije s klupom Dubaija, pošto se pominjalo da bi upravo on ovu ekipu mogao voditi kao trener u Euroligi i ABA ligi.

Kamenjašević je u Falcons akademiji okupio brojne trenere s prostora bivše Jugoslavije, a neki od njih su Milan Vejinović, Marko Lepović, Aleksandar Puletić i Miloš Međedović.

Omladinski timovi Dubaija su pod njihovim vodstvom ranije igrali protiv mlađih selekcija klubova iz ABA lige, a sada je došlo vrijeme za formiranje seniorske ekipe.

Bojan Bajec (Foto: Facebook)
Bojan Bajec (Foto: Facebook)

Jedan od saradnika Kamenjaševića je i pomenuti Bojan Bajec također rođeni Sarajlija, koji je karijeru gradio u Sloveniji i poznati je kondicioni trener, a širom Evrope i svijeta održava predavanja o fizičkoj i psihičkoj pripremi sportista.

Bajec je u projekat s Kamenjaševićem u Dubaiju ušao kao menadžer operacija u košarkaškoj akademiji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a slovenački medji ga predstavljaju i kao organizatora masovnih sportskih priredbi, trenera sportske gimnastike, kuglanja i plivanja.

Također je Bajec i koordinator Zavoda za sport Republike Slovenije i koordinator sporta, organizator masovnih sportskih priredbi, trener sportske gimnastike, kuglanja, plivanja, kondicijski trener pri Kuglačkom savezu Slovenije i koordinator regionalnog centra Zavoda za šport Republike Slovenije.

Coca-Cola Arena u Dubaiju
Coca-Cola Arena u Dubaiju

Prvobitno je bilo najavljivano da će Dubai domaće utakmice Eurolige i ABA lige igrati u Beogradu, ali sada je plan da mečeve ugosti u luksuznoj Coca-Cola Areni, izgrađenoj 2019. godine u Dubaiju, koja ima kapacitet od 17.000 mjesta.

Uskoro se očekuje da zvanično bude potvrđen ulazak ovog kluba u Euroligu, koju će igrati od sezone 2025/26, neovisno o plasmanu u ABA ligi, a klubovima Eurolige će plaćati po 5 miliona eura za svoje učešće.

U sezoni prije stupanja u Euroligu, Dubai će se takmičiti u Eurocupu, a za igranje ABA lige je regionalnom takmičenju platio 4 miliona eura za naredne tri sezone, koliko traje ugovor u kojem je ostavljena mogućnost njegovog produženja.