Košarka
271

Sani Čampara za Klix.ba: Već nakon svog prvog treninga bez košarke nisam mogao

Piše: A. D.
Sani Čampara
Sani Čampara
Sani Čampara je uz Džanana Musu i Njegoša Sikiraša bio pokretačka snaga kadetske reprezentacije BiH koja je nedavno dospjela na evropski tron.

Skromni Sarajlija porijeklom iz Hercegovine za Klix.ba govorio je o svojim počecima, trenerima, otkrio ko mu je košarkaški uzor, te govorio o svojim daljim planovima. Sve je počelo prije deset godina.

“Do sedme godine trenirao sam fudbal. Potom je otac ispred kuće napravio koš koji je tu i danas. U mojoj porodici je i prije mene bilo košarkaša, a kada su vidjeli kako šutiram neki su mi rekli da imam smisla za taj sport. Uslijedio je prvi trening u Košarkaškoj akademiji RiN Rusmira Halilovića. Nakon prvog treninga bez košarke više nisam mogao, a ne mogu ni danas. Od tog dana s nestrpljenjem iščekujem svaki naredni trening i priliku da naučim nešto novo“, ispričao je Čampara za Klix.ba.

Nakon šest godina provedenih u RIN-u, Čampara je prešao u redove Sparsa.

“U Sparsu sam mnogo napredovao. Tu sam svoju igru podigao na mnogo viši nivo“, kaže Čampara.

Danas kada u svojoj riznici ima medalju namijenjenu prvaku Evrope, Sani je za svoj uspjeh zahvalan mnogima.

“Prije svih mom prvom treneru Alenu Čolpi. On me je naučio sve o košarci. U RIN-u su me osim Čolpe trenirali i Rusmir Halilović, odnosno Admir Sakoč. Sakoč mi i danas daje korisne savjete. Pred prelazak u Spars trenirao sam sa Dejanom Srzićem. Riječ je o čovjeku koji je radio u velikim evropskim klubovima i koji je praktično 'napravio' moj šut. S Admirom Sakočem i s njim sam dnevno šutirao po 500 šuteva. U Sparsu su mi u početku treneri bili Senad Redžić i Bakir Srna. Njih dvojica su također dosta utjecali na moj košarkaški razvoj. U protekloj sezoni trenirali su me Zlatko Sedić i Mirza Trnka s kojima sam najviše radio na individualnom razvoju. Zbog njih sam svoju igru podigao na mnogo viši nivo“, otkrio je Čampara.

I prije Eurobasketa na kojem se igrajući za Bosnu i Hercegovinu popeo na evropski tron, Čampara je imao nekoliko ozbiljnih ponuda iz inozemstva.

“Bilo ih je mnogo, ali ne razmišljam previše o tome. Sezona u Sparsima počinje vrlo brzo, pa mi je trenutno jedini fokus dobro trenirati i dodatno se razviti kako bih ostvario još bolje rezultate“, kazao je Sani koji od malena ima svog košarkaškog uzora.

“Riječ je o Stephanu Curryju. On je drugi najbolji šuter svih vremena, odmah iza legendarnog 'košarkaškog Mozarta' Dražena Petrovića“, otkriva mladi košarkaš uz nadu da će košarkaška A reprezentacija BiH na predstojećem Eurobasketu ostvariti zapažen rezultat.

“Ako se budu borili za svaku loptu i budu igrali srcem, ako budu vjerovali da svakoga mogu pobijediti, onda bez sumnje mogu daleko, bez obzira na to što smo itekako oslabljeni“, rekao je na kraju Čampara.