Najava velikog kampa
280

Samir Avdić ima plan kako da Sarajevo postane top košarkaška destinacija

Piše: K. Hadžić
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Proslavljeni reprezentativac BiH i istinska legenda bh. košarke Samir Avdić ove godine premijerno će organizovati kamp za košarkaše "Professional basketball Camp Sarajevo 2018" u glavnom gradu BiH od 24. do 27. jula s ciljem da svi igrači koji dođu u glavni grad BiH pokušaju pronaći adekvatan i kvalitetan klub za narednu sezonu.

Ideja o ovom kampu pojavila se prošle godine, a već od februara 2018. godine intenzivno se radi na svakom organizacijskom polju, kako bi prvo pojavljivanje ovakvog tipa kampa u regionu prošlo na što je bolje mogući način.

"Ideja za 'Professional basketball Camp Sarajevo 2018' se rodila prošle godine, nakon što smo mjesec dana trenirali s mladim igračima. Smislio sam koncept, od sredine februara sam napravio veliki masterplan i od tada se punom parom spremamo za ono što dolazi i što nas očekuje. Moja osnovna želja je da grad Sarajevo bude hotspot destinacija u ovo ljetno doba i da se o ovom kampu priča kao o jednom ozbiljnom sportskom proizvodu", rekao je na početku razgovora za Klix.ba Samir Avdić.

Prvi ovakav kamp na ovim prostorima

Ljetni kampovi se masovno organizuju u Sjedinjenim Američkim Državama, a taj vid okupljanja košarkaša najbolja je prilika da neki od njih naprave iskorak u karijeri. Na Professional basketball Campu koji će biti održan u Sarajevu, igrači će biti smješteni u hotelu Holiday, a organizatori su se potrudili da svakom igraču pruže punu uslugu onoga što mu je potrebno i onoga što želi.

"Ljetni kampovi u Americi su stvari koje se gotovo stalno rade, iz prostog razloga jer je to najbolja moguća prilika da se mladi igrači pokažu. Ja sam želio da u Sarajevu uradim nešto drugačije i nešto novo, mislim da smo pripremili i osigurali punu uslugu za sve igrače koji budu dolazili u naš grad. Za sve one koji se registruju osiguran je smještaj u hotelu Holiday, prijevoz od hotela do dvorane i nazad, a uz potpuno jasno i davno određenu satnicu svih aktivnosti", istakao je Avdić.

Avdić: Ideja za Procamp se rodila prošle godine (Foto: N. G./Klix.ba)
Avdić: Ideja za Procamp se rodila prošle godine (Foto: N. G./Klix.ba)

Okupljanje u Sarajevu zakazano je za 24. juli u hotelu Holiday, a odmah nakon toga održat će se zajednički sastanak. Svi košarkaši će na samom početku dobiti sve potrebne informacije o planu i programu rada, zadružit će sportsku opremu, upoznati se s trenerima, a planirano je i formiranje timova koji će međusobno igrati.

Predviđeno je da 25. jula svaka od ekipa odradi po jedan trening u jutarnjim satima, nakon toga dolazi vrijeme za odmor, a u večernjim satima igraju se dvije utakmice. Sljedeći dan, 26. jula, u jutarnjem i u večernjem terminu odigrat će se po dvije utakmice, bit će formirana mala liga i čitavo takmičenje igrat će se isključivo po FIBA-inim pravilima.

Organizatori su već uputili poziv svim timovima iz ABA1 i ABA2 lige, sredinom maja poziv će dobiti i ostali klubovi koji nastupaju u regionu, a za nekih 15-ak dana poziv će biti poslan i na adresu velikih evropskih klubova i agenata kojima će se otvoriti vrata glavnog grada BiH.

"Ovaj kamp je namijenjen za predstavljanje svih igrača koji traže profesionalni angažman za sezonu 2018/2019. U tom smislu, ja sam uputio poziv svim agentima koji rade na prostoru bivše Jugoslavije da dođu i da prisustvuju ovom kampu. Njih 48 je dobilo poziv da dođu u Sarajevo i da se prijave za učešće u kampu, a također, isti dan poslali smo poziv prema svim klubovima iz ABA1 i ABA2 lige. Sredinom ovog mjeseca, predviđeno je da uputimo poziv prema svim nacionalnim federacijama, a to podrazumijeva sve klubove koji ne igraju regionalnu ligu nego samo nacionalna prvenstva. Na kraju mjeseca maja, poslat ćemo pozive na adrese klubova koji igraju u Evropi", istakao je proslavljeni bh. košarkaš.

Najveća prednost ovakvih kampova jeste to što sam igrač ima puno više slobode i mogućnosti da pokaže svoj puni potencijal, a pored toga, postoji velika mogućnost da stupi u kontakt s nekim od evropskih ili svjetskih skauta.

"Smisao svega jeste da igrač koji se prijavi na ovaj kamp može da se prezentira pred mnogo više ljudi nego kada odlazi na probu u samo jedan klub. Oni trebaju da na najbolji način iskoriste sav prostor koji budu imali, a posebno iz razloga što u BiH, ali i regionu, niko nije organizovao ovakav kamp - u kojem je svaki igrač pojedinačno u potpunom fokusu. Sarajevo je košarkaški grad koji zna, razumije i voli košarku i ja se nadam da je ovo početak jednog budućeg koncepta kojeg imam namjeru da radim i siguran sam da ako ove godine uspijemo sve da realizujemo, a mislim da ne bi trebalo biti problema, i u narednim godinama ćemo isto tako pokušati da ponudimo još bolje mogućnosti i usluge", riječi su Samira Avdića.

Avdić: Ljetni period je period aktivnog odmora (Foto: N. G./Klix.ba)
Avdić: Ljetni period je period aktivnog odmora (Foto: N. G./Klix.ba)

U tehničkom smislu, sve utakmice koje se budu igrale na ovom kampu bit će snimane s pet profesionalnih kamera i bit će objavljene na YouTube kanalu. Pored toga, agenti i klubovi će u aplikacijskoj formi moći pročitati sve podatke o igraču koji ih eventualno zanima kako bi nakon kampa ili u vrijeme njegovog trajanja, mogao dogovoriti saradnju za sljedeću sezonu.

Ljeto je period aktivnog odmora

"Ljetni period je vrijeme aktivnog odmora. To je period kada igrač ima prostora da se oporavi, ako je imao određenih povreda, ili ako je imao bilo kakvih takmičarskih problema. Ovaj period može mu poslužiti da individualno ili u manjim grupama pokuša popraviti neke elemente košarkaške igre. Također, u tom periodu može dosta da uradi na rekuperaciji svog tijela, kako fizički, tako i psihički, jer u toku sezone jedan profesionalni igrač odigra veliki broj utakmica. Isto tako, gotovo svaki košarkaš krajem sedmog mjeseca mora biti na jednom top nivou kako bi što spremniji došao u novu sezonu", rekao je Avdić za kraj razgovora.

Za rad s igračima bit će zaduženi vrhunski bh. treneri koji godinama rade van granica BiH, a to su Adis Bećiragić, Dragan Petričević, Samir Salesković i Muamer Teletović. U skorije vrijeme očekuje se potpisivanje ugovora s generalnom sponzorima i pokroviteljima, a mjesto održavanja Kampa je Sport Centar "R".

Još jednom podsjećamo, "Professional basketball Camp Sarajevo 2018" održat će se od od 24. do 27. jula, a sve dodatne informacije možete pronaći na zvaničnoj stranici kampa.