Turska 2010
0

SAD-u titula svjetskog prvaka u košarci

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Po četvrti puta, a prvi nakon 1994. godine, košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država okitila se naslovom svjetskoga prvaka.

Šesnaest godina čekala je najjača košarkaška nacija na novi dokaz svoje vrijednosti i naslovima iz Brazila 1954., Španije 1986. i spomenutog iz Kanade, dodala je ono što su joj mnogi i prije starta turnira u Turskoj predviđali.

Iako su Amerikanci na Mundobasket stigali bez najvećih zvijezda NBA lige bez većih su problema uzeli zlato namijenjeno pobjednicima.

Kao i kroz cijeli turnir, tako je i utakmicom protiv Turske, a bilo je 81-64 u finalu, dominirao Kevin Durant, strijelac 28 poena (trica 7-13). Petnaest je, uz 11 skokova, dodao Lamar Odom.

Turska je iskoristila domaći parket i na krilima euforije dosegla srebro koje bi, sasvim je sigurno, potpisali i prije samog početka turnira. Hidayet Türkoğlu s 16 ubačenih koševa i sedam uhvaćenih lopti bio je prvo ime domaćina koji je pružao dobar otpor favoritima i bio kvalitetan sudionik finala, ali i na kojem je bio primjetan umor nakon teško izborene 83-82 pobjede protiv Srbije u polufinalu.

 SP u košarci:

Finale:

SAD - Turska 81-64

Za treće mjesto:

Litvanija - Srbija 99-88

 

Vezani članci