Košarka
0

Sacramento Kingsi deklasirali Dallas Maverickse

Klix.ba
Sinoć su odigrane prve utakmice ostalih polufinalnih parova u NBA između najefikasnijih ekipa Zapadne i najboljih obrambenih ekipa Istočne konferencije.

Već nakon šest minuta prve utakmice polufinala Zapadne konferencije, Sacramento Kingsi bili su sigurni u pobjedu.

Koševima svih pet startera na početku utakmice, i serije od 15-2, Kingsi su osramotili Dallas Maverickse na njihovom domaćem terenu u American Airlines Areni. Vodili su sa 20 poena početkom treće četvrtine, te lagano završili utakmicu rezultatom 124-113.

"Znali smo tačno šta smo morali uraditi", rekao je centar Kingsa Vlade Divac, koji je dao 14 poena u 15 minuta igre. "Bilo je prekrasno". Igrajući po prvi put nakon što su eliminirali Utah Jazz prošle srijede, Kingsi su pokazali da nisu zahrđali. "Naši momci su bili stvarno spremni", izjavio je trener Sacramenta Rick Adelman. "Išlo nas je, a kada nas ide teško nas je čuvati".

Najefikasniji igrač utakmice bio je reprezentativac Srbije i Crne Gore Peđa Stojaković sa 26 postignutih poena, a pratila ga je najveća zvijezda Kinga Chris Webber sa 24, dok je najbolji šesti igrač lige Bobby Jackson sa klupe dodao 23. U ekipi Mavericksa, najefikasniji su bili Michael Finley, Steve Nash, i Nick Van Exel sa po 20 poena, dok je najbolji strijelac ove ekipe, Nijemac Dirk Nowitzki dao za njega skromnih 18 poena.

U drugoj sinoć odigranoj utakmici, u polufinalu Istočne konferencije susrele su se ekipe Detroita i Philadelphie. Richard Hamilton je dao 25 poena za Detroit, dok je jedan od ključnih igrača Detroita, Chauncey Billups, morao izaći uz pomoć suigrača sa terena nakon što je ozljedio članak, u utakmici koju koju su Pistonsi dobili 98-87.

"Igrali su bolje od nas, ali smo ipak imali šansu da dobijemo tu utakmicu, i dobro se osjećamo radi toga", izjavio je Allen Iverson nakon utakmice, koji je za Sixerse postigao 27 poena uz šut od 8/21. U prethodnoj seriji protiv New Orleansa imao je prosjek od 34,8 poena po utakmici.

ISTOK Detroit (1) - (0) Philadelphia 98:87

ZAPAD Dallas (0) - (1) Sacramento 113:124