Košarka
5

Sabit Hadžić: Pobjeda protiv Latvije donosi euforiju, idemo u drugi krug

Piše: Edin Isanović
Sabit Hadžić
Sabit Hadžić
Sabit Hadžić je četiri puta sa klupe vodio našu mušku košarkašku reprezentaciju u dosadašnjih sedam nastupa na Evropskim prvenstvima. Pred dvoboje izabranika Ace Petrovića u Sloveniji za Klix.ba govorio je o šansama Zmajeva za plasman u drugu rundu.

U uvodu ističe kako se nada da aktuelni tim može napraviti iskorak i doći do željenog cilja.

"Ja im od srca želim da naprave što bolji rezultat. Utakmica protiv Latvije izuzetno je važna. Pobjeda donosi optimizam, samopouzdanje i poticaj za naredne dvoboje. Napravila bi se euforična atmosfera. Mislim da će biti mnogo naših navijača, a trijumfom bi u narednim mečevima taj broj bio još veći. Utakmice koje su igrane u pripremnom periodu nisu nikakav pokazatelj, mada su u Njemačkoj rezultati bili odlični. Ipak, na turniru u Grčkoj osjetio se umor pa je izostao očekivani ishod. To je sve normalno u pripremnom periodu. Ja očekujem da će na Evropskom prvenstvu reprezentacija BiH doći do dvije ili tri pobjede koje će trasirati put za drugi krug", istako je Hadžić.

Naglasio je kako je grupa teška. Posebno je pohvalio reprezentaciju Litvanije.

"Oni su izuzetno kvalitetni i prema mom sudu favoriti su za prvo mjesto u grupi. Imaju sjajnog trenera koji je i ranije s njima bio uspješan. Srbija je podmladila tim i novi igrači željni su dokazivanja. Bit će vrlo opasni. Crna Gora nije igrala dobro u pripremnim utakmicama, ali je kvalifikacije prošla bez poraza, sigurno su se konsolidovali posljednjih četiri ili pet dana. Mogu napraviti mnogo toga na prvenstvu. Makedonija, koja je na prošlom nadmetanju zauzela četvrto mjesto, dolazi u istom sastavu i imaju velike ambicije da odu daleko. Grupa jeste teška, ali i mi imamo kvalitetan tim. Nadam se da će bh. reprezentacija napraviti iskorak na ovom Evropskom prvenstvu", kazao je bivši selektor.

Na kraju je spomenuo revijalnu utakmicu, koja je u subotu odigrana između aktuelnog sastava i reprezentacije BiH u košarci iz 1993. godine, koja je u ratu izašla iz BiH i otputovala na Evropsko prvenstvo.

"KSBiH je napravio dobru stvar što je to organizovao. Okupio je igrače koji su proteklih godina nosili državni dres, a sarajevska publika odužila im se na najbolji mogući način. Oni su to i zaslužili. Također, utakmica je dobro došla i reprezentaciji, kao promocija odlaska u Sloveniju. Svrha kompletne manifestacije bila je dobra ideja. To sve zajedno treba pozdraviti", zaključio je Hadžić.

Utakmicu s Latvijom igramo danas u 14:30 sati.