Mirza Teletović
0

S ponosom ću nositi znojnicu sa bh. zastavom

Piše: Edin Isanović
Mirza Teletović
Mirza Teletović
Trenutno najbolji bh. košarkaš Mirza Teletović prikazao je odlične partije u mnogim utakmicama ove sezone. Sa Tau Ceramicom plasairao se i u finale play-offa za prvaka Španije, a suparnik je katalonski velikan, Barcelona.

Nakon poraza u prvom sudaru pred svojim navijačima (82-80) tim iz Vitorije u drugom okršaju slavio je pobjedu. Izabranici Duška Ivanovića trijumfovali su rezultatom 75- 67 (naš reprezentativac postigao 3 poena). Najefikasniji u dresu domaćina bio je Igor Rakočević sa 22 poena, dok je prvi strijelac gostiju Navarro na kraju utakmice na svom kontu imao 21 poen. Za Sarajevo-x.com Teletović se osvrnuo na finalne utakmice, istakao koliko mu znači podatak da je izabran za jednog od najboljih bh. sportista i najavio svoj dolazak u domovinu:

Kako ste vidjeli utakmice sa Barcelonom?

  • U prvom dvoboju nismo imali sreće. Poraženi smo minimalno i to je stvorilo veliki pritisak pred drugi meč na našem parketu. Ipak, uspjeli smo upisati vrlo važnu pobjedu i poravnati rezultat u finalnoj seriji. To je bilo bitno i zbog samopouzdanja. Sada nas čeka izuzetno težak zadatak u Kataloniji pred vatrenim navijačima protivnika. No, ja sam optimista i vjerujem da možemo od dvije utakmice zabilježiti bar jedan trijumf.

Naslov prvaka osvojiće ekipa koja zabilježi tri pobjede. Može li Vaš klub dotaći vrh?

Svakako. Imamo kvalitetan tim koji je u stanju svakoga pobijediti. Jedini problem predstavlja umor koji nas je stigao na kraju sezone. Brojne utakmice u Euroligi, španskom kupu, kao i prvenstvu polako uzimaju danak. Želimo li doći do naslova ne smijemo biti ispod optimalne razine, inače ćemo imati velikih problema. Suparnik igra ofanzivno, motivisano i agresivno.

Sprema li trener promjene u igri pred gostovanje u Kataloniji?

Moguće. Vjerovatno ima nekoliko varijanti, nije to ništa novo, nego već viđeno.

U projektu "Dijete Bosne i Hercegovine“, koji ima za cilj odavanje priznanja najboljim bh. sportistima, Vi ste izabrani kao jedan od najboljih. Komentar?

Za mene predstavlja veliku čast i obavezu. Uvijek sa ponosom kažem odakle sam i presretan sam što ću nositi znojnicu sa bh. zastavom. Na kraju krajeva tu sam i rođen, tu mi živi i rodbina.

Uskoro dolazite u BiH?

Otprilike za desetak dana. Biću na odmoru, a nakon toga počinju i pripreme bh. reprezentacije.