Zašto ne?
29

Russell Westbrook: Priča o čovjeku za kojeg ne postoji riječ "nemoguće"

Piše: Elvis Bunić
Foto: EPA
Foto: EPA
Michael Jordan je jednom rekao da ga samo jedan igrač podsjeća na njega. To je Kobe Bryant. Kobe Bryant je rekao da ga samo jedan igrač podsjeća na njega. A to je Russell Westbrook.

Za neke je "indijanac", za neke "mini LeBron", a za neke jednostavno - Russell Westbrook. Ova posljednja definicija je najtačnija kada je riječ o 28-godišnjem momku koji nosi dres s brojem 0 u Oklahoma City Thunderu.

Niko nikada nije igrao košarku na način na koji je igra Russ. Vjerovatno niko nikada i neće igrati.

Igra za preminulog najboljeg prijatelja

Punim imenom Russell Westbrook III je rođen u Long Beachu, a odrastao je u obližnjem Hawthorneu u dvosobnom stanu s roditeljima Russellom Westbrookom Jr. i Shannon Horton te bratom Rayjem.

Jedan tužan događaj tada 15-godišnjeg Russella je pretvorio u zvijer kakvu vidimo danas. Njegov najbolji prijatelj Khelcey Barrs III i on su sanjali da zajedno igraju na prestižnom koledžu UCLA. Nažalost, taj san nikada nije ostvaren. Barrs, koji je bio mnogo bolji igrač od Westbrooka i za kojeg su se prestižni koledži "otimali", je tokom jedne utakmice preminuo od infarkta u 16. godini.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Bio mi je najbolji prijatelj. Stalno smo bili zajedno. Kada je umro, shvatio sam kako je život prolazan i zbog njega na parketu uvijek dajem 100 posto. Tako je on igrao, kao da sutra ne postoji. Na parketu igram i za sebe i za njega", rekao je Westbrook koji uvijek na meču nosi dvije gumene narukvice: jednu narandžastu na kojoj su plavom bojom upisani Barrsovi inicijali KB3 i jednu plavu s narandžastim natpisom Why not? (Zašto ne?).

Ta rečenica je njegov lični moto, stvar koja ga je uz uspomenu na Barrsa i dovela do statusa jednog od najboljih igrača svijeta.

"Čitav život su me osporavali, osporavaju me i sada. Iskreno, briga me šta drugi misle o meni, a na svako omalovažavanje i kritike u stilu 'Ne možeš ovo, ne možeš ono...', kratko odgovorim: 'Zašto ne?'. Za mene ništa nije nemoguće", kaže Russ.

Foto: EPA
Foto: EPA

A njegov košarkaški razvoj je najbolja potvrda mota "Zašto ne?".

"Nikada nisam mislio da ću igrati u NBA ligi. Igrači koji sada igraju u ligi su bili dobri već sa osam godina. Ja sam bio loš do 17. godine", iskren je RW kada s ove distance gleda na svoje početke.

Farmar ga "pogurao" na UCLA

Ukoliko ste se pitali zašto Russ igra na način na koji nikada niko prije nije igrao, odgovor je jednostavan. Russell je s ocem "visio" na betonskim igralištima u Los Angelesu koji ga je naučio svemu što zna. Russell Jr. je bio solidan basketaš, ali nikada nije uspio živjeti od košarke. No, ukoliko mislite da je zbog toga tjerao sina da igra i da kroz njega pokuša ostvariti svoje ambicije kao što to danas radi LaVar Ball sa sinom Lonzom, grdno se varate. Mali Russell je oca molio svaki dan da ga vodi na terene gdje je znao šutirati i po 500 puta s jedne pozicije.

Trener koledža UCLA Ben Howland, koji je proizveo desetine NBA igrača, čuo je pohvalne stvari o Westbrooku i došao je u njegovu srednju školu Leuzinger u pola sedam ujutro. U dvorani je našao samo jednog krhkog dječaka visokog 172 cm i teškog 63 kg koji je čistio parket.

Kada je u dvoranu ušao trener Leuzingera Reggie Morris Howland ga je upitao gdje je Westbrook. Morris je pokazao na dječaka s metlom. Ne možete ni zamisliti Howlandovo razočarenje. Ipak, odlučio ga je pogledati.

Kada se Howland vratio na UCLA, odmah je otišao do svog asistenta Kerryja Keatinga koji ga je natjerao da pogleda Russella.

"Onaj mali nije playmaker", razočarano je konstatovao Howland.

"Nikada ti nisam ni rekao da je playmaker. Rekao sam da mali zna igrati", odgovorio mu je Keating.

Foto: EPA
Foto: EPA

Howland je odlučio ponovo pogledati Westbrooka i to na utakmici. Protiv Westchestera Westbrook je dva puta promašio čitavu konstrukciju koša, gubio je lopte, davao pogrešne pasove, srljao je sam među petoricu, dobijao blokade... No, i pored toga Howland mu je ponudio mjesto u UCLA. Mnogi su ga kritikovali s obzirom na to da Russ nije bio čak ni starter u srednjoj školi.

"Dječak zna igrati. Igra kao pobjesnjeli pas", najbolje ga je opisao Howlandov asistent Keating.

Da dođe do koledža pomogao mu je Jordan Farmar koji se odlučio na odlazak u NBA te se tako otvorilo mjesto za playmakera. No, u prvoj godini na koledžu nije se naigrao. Bekovski par UCLA činili su Darren Collison i Arron Afflalo te Russ nije imao mjesta u startnoj postavi. Igrao je samo devet minuta prosječno uz 3,4 poena, 0,8 skokova i 0,7 asistencija. No, to ga nije pokolebalo. U pauzi između sezona svako jutro je ustajao u šest ujutro i trenirao. Kada god je neka NBA zvijezda dolazila u Los Angeles da trenira, on je bio prvi u redu da igra protiv njih. Bryant, Anthony, Garnett... su mu predstavljali izazove koje je stavio pred sebe.

"Niko od njih trojice nije želio da ga čuva Westbrook. Letio je terenom", prisjetio se njegov saigrač iz UCLA Luc Richard Mbah a Moute. Rezultat tog rada? Iduće sezone je za 34 minute imao 12,7 poena, 3,9 skokova i 4,3 asistencije i izabran je za najboljeg defanzivnog igrača sezone u diviziji Pac-10.

Seattle ga uzeo umjesto Brooka Lopeza

Earl Watson, startni playmaker Seattlea, ga je gledao nekoliko puta tokom sezone i rekao treneru P.J. Carlesimu da mora pogledati Russella. Generalni menadžer Sonicsa Sam Presti je već za predstojeći draft zaokružio ime Brooka Lopeza. No, nakon što se Carlesimo uvjerio u Russove kvalitete, Seattle ga je izabrao četvrtim pickom 2008. godine. Nedugo nakon Russovog dolaska u Sonicse, tačnije samo šest dana nakon drafta, ekipa je otišla u Oklahoma City.

Odabrao je broj 0, isti kao i na UCLA, iako mu je omiljeni broj 4.

"Uvijek u životu počinješ od nule. Nula simbolizira novi početak, a u životu sve treba raditi iznova i iznova", rekao je Russ kojem je idol Pau Gasol.

Nakon samo 13 mečeva Carlesimo je dobio otkaz, a zamijenio ga je Scott Brooks. Kevin Durant je nesumnjivo bio glavna zvijezda ekipe, ali se u svlačionici i na parketu pitao Westbrook.

Foto: EPA
Foto: EPA

"U samom finišu utakmice, kada pozovemo time-out, ponudimo Russu tri-četiri akcije. On odluči šta se igra, on je bio taj koji odlučuje o dešavanjima na terenu", otkrio je tadašnji asistent Rex Kalamian.

S Oklahomom Russ nije nikada stigao do titule prvaka NBA lige. Najbliže je bio 2011. kada je Thunder poražen od Miami Heata u velikom finalu.

"Ostaviti srce na terenu" za Russa nije puka fraza. Tri puta zaredom je operisao koljeno zahvaljujući krvničkom startu Patricka Beverlyja, operisao je i prst, oko... ali i dalje igra na maksimumu.

Nakon što je Durant otišao u redove Golden Statea proteklog ljeta bilo je jasno da će ova sezona biti posebna. Russell nije iznevjerio.

Sve do ove sezone mislilo se kako dva NBA rekorda neće biti nikada oborena. Jedan je 100 poena Wilta Chamberlaina, a drugi je broj triple-double učinaka u sezoni.

Russ je izjednačio rekord Oscara Robertsona sa 41 triple-double učinkom u sezoni, a sasvim sigurno će ga i prestići s obzirom na to da do kraja ima četiri meča. U sezoni je na prosjecima od 31,8 poena, 10,7 skokova i 10,4 asistencije. Triple-double prosjek u sezoni imao je spomenuti Robertson i to prije 55 godina.

Istina, ove sezone Russu saigrači nesebično pomažu da dođe do triple-double učinaka, a to nerijetko učini i već do poluvremena. Adams, Kanter i društvo se znaju itekako sklanjati kada Russ krene na skok, ali nije da Embry i Reed to isto nisu radili s Robertsonom.

Utrka za najkorisnijeg igrača lige (MVP) bit će neizvijesna do samoga kraja, a rame uz rame sa Russom je James Harden.

Mnogi Westbrookovi kritičari, osim spornih skokova, ističu kako je Russ neinteligentan igrač te da saigrače ne čini boljima i da Thunderu on zapravo odmaže. Ukratko - da je "indijanac".

Sezona za historiju

Ipak, statistika govori drukčije. U 45 pobjeda ove sezone Russ je na prosjecima od 31,7 poena, 11,4 skokova i 11,8 asistencija, dok je u porazima, njih 33, ispod triple double nivoa (31,9-9,7-8,6). Od 41 utakmice na kojima je ostvario triple-double, na njih 32 je Thunder slavio.

Oklahoma je na 6. mjestu na Zapadu i prema svemu sudeći već u prvom krugu play-offa će igrati protiv Hardenovog Houstona.

Jasno je da Westbrook nema dovoljno kvalitetne saigrače za napad na titulu, vjerovatno ni za prolazak prvog kruga, ali jedno je sigurno - Russ će nam pružiti spektakl kakav je pružao tokom čitave sezone. Sezone koja ga je uvela u historiju.