Košarka
0

Rubio ostaje igrati u Španiji, ali u Barceloni

Totalsport
Španski 19-godišnji košarkaški reprezentativac Ricky Rubio igrat će sljedeće dvije sezone u Barceloni, a ne u NBA momčadi Minnesota Timberwolvesa kako se isprva činilo.

Omalenog razigravača Joventuta je kao peti izbor 1. kruga drafta uzela Minnesota, te se činilo izvjesnim da će Rubio već početkom ove sezone zaigrati u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Međutim, došlo je do obrata i tako ESPN.com prenosi da sastanka predstavnika Joventuta i Minnesote u ponedjeljak navečer nije bio uspješan i da će Rubio sljedeće dvije godine, koliko ga još veže ugovor s Joventutom, ostati igrati na evropskom tlu, ali ne u Joventutu već u Barceloni.

Navodno u ugovoru potpisanom s Barcelonom, aktuelnim španskim prvakom, postoji klauzula prema kojoj on može napustiti klub sezone 2010/11 bez odštete.

U svakom slučaju, ukoliko se Rubio odluči za odlazak u NBA ligu, Timberwolvesi zadržavaju pravo na njegovo novačenje. Da je došao ove sezone u NBA ligu Rubio bi s Minnesotom potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 15 miliona dolara, a da je igrao kako su mnogi od njega očekivali, imao bi priliku po isteku tog ugovora potpisati novi unosan ugovor koji bi mu jamčio enormne zarade.

Ovako će u NBA ligu vjerojatno stići 2011. godine, nakon čega će morati čekati dvije godine kako bi postao slobodan agent i potpisao bogati drugi ugovor koji mu prema NBA pravilima omogućava velike zarade.