Neopravdan animozitet
12

Repeša se oglasio nakon haosa u Beogradu i ostavke: Ovo je ostavilo traumu svima nama

Klix.ba
Jasmin Repeša (Foto: H. M./Klix.ba)
Jasmin Repeša (Foto: H. M./Klix.ba)
Bivši selektor košarkaške reprezentacije BiH Jasmin Repeša u utorak je podnio ostavku na mjestu trenera Budućnosti iz Podgorice nakon što je ovaj klub poražen u finalu ABA lige od Crvene zvezde, a nakon što se danima nije oglašavao o "majstorici" u Beogradu, danas je sazvao konferenciju za medije.

Repeša je nakon pete utakmice finala ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti, a koju je tim iz Beograda riješio u svoju korist, odbio doći na konferenciju za medije. Glavni razlog za takvu odluku je neprijateljska atmosfera koja je vladala u Pioniru, što je bio samo vrhunac ovog finala jer su i u prve četiri utakmice, dvije u Beogradu i dvije u Podgorici, navijači Crvene zvezde i Budućnosti iskazivali brutalnu mržnju prema protivnicima.

Bivši selektor BiH je na mjestu trenera Budućnosti zamijenio Aleksandra Džikića, ali bez obzira na velika ulaganja koja je klub imao u igrački kadar na kraju nisu uspjeli odbraniti titulu prvaka u ABA ligi. Repeša je na konferenciji za medije rekao da je ponosan što je bio dio ovakvog kolektiva.

"Prije svega, želio bih zahvaliti na toplom prijemu i podršci. Hvala klubu, navijačima, Upravnom odboru i predsjedniku kluba na protekla četiri mjeseca koja će mi ostati u predivnom sjećanju. Od srca zahvaljujem igračima i stručnom štabu na saradnji u ovoj od početka teškoj sezoni koja nije završila onako kako smo očekivali. Ipak, ne treba zaboraviti da jedna sezone ne čini klub. Sport nije pitanje života i smrti. Budućnost ima sve najvažnije preduvjete – stabilnost, financijsku strukturu, navijače, podršku i entuzijazam. Budućnost iz godine u godinu raste i ide uzlaznom putanjom", istakao je Repeša.

Repaša se nakon toga osvrnuo na meč protiv Crvene zvezde i kompletnu atmosferu koja je vladala tokom svih pet utakmica finala, a on je rekao da je razočaran zbog ponašanja koje ne priliči sportskim terenima.

"Svi smo imali grešaka, ne poričem, ali ko radi, taj i griješi. Žao mi je što je sve ovako završilo. Ne u sportskom, nego u ovom drugom segmentu, koji nije u skladu s mojim poimanjem sporta i života. Dobronamjerno sam ukazivao na to od prve finalne utakmice. Žao mi je ako je neko to pogrešno protumačio. Kao čovjek nisam opravdao ono što se događalo na trećoj utakmici finala. Način na koji je finale završeno je ostavilo traumu, ne samo na meni, nego i na svima nama iz kluba. Još jednom toplo zahvaljujem svima, želim Budućnosti puno sreće u daljem radu, s nadom da, ako regionalna košarka opstane, bude drugačija od ove finalne serije", kazao je ovaj hrvatski stručnjak.

Crvena zvezda je pobjedom protiv Budućnosti osigurala nastup u Euroligi sljedeće sezone, dok će ekipa iz Podgorice, koja je ove godine igrala najelitnije košarkaško takičenje u Evropi, svoju priliku za ulazak u Euroligu tražiti sljedeće sezone.