Intervju za Klix.ba
21

Repeša: Najvažnije je da se možemo pogledati u oči i reći da smo dali maksimum

Piše: K. Hadžić
Jasmin Repeša (Foto: EPA-EFE)
Jasmin Repeša (Foto: EPA-EFE)
Privremeni selektor košarkaške reprezentacije BiH Jasmin Repeša u razgovoru za Klix.ba kazao je da BiH može i mora parirati Finskoj i Češkoj u naredne dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini, ali da je veoma bitno da svi pokažu snažnu želju i volju i kako iz jedinstva može proizaći dobar rezultat u ovim teškim trenucima.

Repeša je odradio prvi trening s ekipom, a kako kaže, iako mu je sve novo, poznaje veliki broj igrača, od kojih je neke trenirao, dok je protiv nekih igrao. Dodao je također da je jedini problem kašnjenje igrača koji čine okosnicu tima i da je teško očekivati da se za ovako kratak period izgradi neki preozbiljan sistem igre.

"Sve je novo, ali ono što je najbitnije, ja sam poznavao dobrim dijelom ove igrače, neke sam trenirao, a protiv nekih sam igrao. Trenutni igrački kadar trenira veoma dobro i svi su maksimalno fokusirani na trening. Imamo problem sa kasnijim dolaskom igrača, jer puno njih koji čine okosnicu tima će doći kasno, što znači da ćemo imati malo vremena koje ćemo provesti zajedno. Nije objektivno očekivati da ćemo izgraditi neki preozbiljan sistem igre, a sve ovo vrijeme koliko budemo tu moramo iskoristiti za pravljenje hemije u ekipi i timskog duha iz kojeg će izaći želja i volja da napravimo najbolji mogući rezultat u ovom trenutku", kazao je Repeša na početku razgovora, a na pitanje kako su igrači reagovali na njegov dolazak, rekao je:

"Igrači su svjesni trenutne situacije u kojoj se nalazimo, a ja za sada nemam ni najmanju primjedbu što se tiče onih koji su tu, kao i svih uslova koje imamo. Sve štima i sve je super", smatra Repeša.

Osnova su pristup, koncentracija, trčanje i skok

Do utakmice između Finske i BiH ostalo je osam dana, a prema riječima privremenog selektora BiH, sistem igre koji je gajio Duško Vujošević neće se previše promijeniti, samo će se pokušati napraviti da bude malo fleksibilniji.

"Sistem igre se neće puno razlikovati. Sigurno ćemo pokušavati u okviru prijašnjeg sistema da ga pokušamo napraviti nešto fleksibilnijim i da ga prilagodimo igračima koje imamo, a koji nisu bili tu. Sada imamo igrače koji mogu biti kreativniji i nosioci igre, ali u svakom slučaju najviše radimo na tome da u onom obaveznom dijelu - što se tiče pristupa, koncentracije, trčanja i skoka, budemo na najvišem mogućem nivou jer je to prvi preduslov protiv ekipa koje su moćne i besprijekorne u tome", kazao je Repeša.

Što se tiče utakmica protiv Finske i Češke, Repeša smatra da BiH može i mora parirati tim ekipama.

"Može i mora, tu nema dileme. Ukoliko mi odgovorimo u obaveznom dijelu i budemo ravnopravni s njima i ukoliko budemo kompletni, mislim da možemo parirati njima. Najbitnije je da se posvetimo sebi, da iskoristimo svaki trening, da pridobijemo svakog igrača koji se priključi ekipi i da tako guramo do kraja. Moramo vjerovati, jer ako budemo napravili hemiju, imamo dobre šanse", kazao je ovaj proslavljeni stručnjak.

Selektor BiH je svjestan da je naš tim u izuzetno teškoj situaciji kada je riječ o bodovima i da su nam potrebne pobjede ukoliko želimo na Svjetsko prvenstvo, ali da je imperativ prije svega pokazati maksimalnu volju i želju.

"Kasnimo s bodovima, to je činjenica, a imperativ je uvijek dati sve od sebe. Imperativ je da se svaki igrač poslije utakmice može pogledati u ogledalo, da može pogledati saigrača u oči i reći da je dao sve od sebe. Sportisti nekada imaju dobar, nekada loš dan, nekada je protivnik bolji, ali najbitnije je da svi daju svoj maksimum. Moja je zadaća da dovedem igrače u situaciju na terenu u kojoj će biti najproduktivniji, međutim, ja se toga ne bojim i mislim da su igrači svjesni i da žele pobjedu. Vjerujemo da možemo otići na Svjetsko prvenstvo, ali je realnost da će biti teško", smatra selektor BiH koji je dodao kako su i Finska i Češka podjednako kvalitetne ekipe.

"Teške su obje utakmice, Finska i Češka igraju slično. Radi se o dvije ekipe koje imaju kontinuitet stručnog štaba i igrača i radi se o vrlo, vrlo ozbiljnim ekipama", ističe Repeša.

Klubovi diskriminiraju reprezentativnu košarku

Repeša je izuzetno zadovoljan pristupom koji je na treningu pokazao Jusuf Nurkić, ali je izrazio nezadovoljstvo zbog, kako kaže, diskriminacije košarke od FIBA-e i ULEB-a.

"Nurkić radi veoma dobro svaki trening, maksimalno je fokusiran i sigurno ne bi došao da ne vjeruje kako može dati veliki doprinos svemu ovome. Što se tiče Penave, to je problem koji je van domena naše reprezentacije, a zbog čega košarka najviše trpi. Igrači koji su pod ingerencijom ULEB-a mogu tek 9. septembra napustiti svoje ekipe, a utakmice se igraju 13. septembra. To je prekratko vrijeme da bi bilo koji igrač dao ozbiljniji doprinos ekipi, igračima je najteže jer ne mogu igrati, a pozitivno je što svaki igrač želi doći i igrati. Lično, najviše mi smeta što svi klubovi puštaju igrače u nacionalne saveze, a strance zadržavaju i to je klasična diskriminacija. Oni imaju pravo nad tim igračima i to se mora poštovati, ali to uništava košarku", kazao je selektor BiH, a na pitanje da li to negativno utječe na popularnost košarke, rekao je:

"Sigurno da je to veoma loše za košarku i mislim da je krajnje vrijeme da čelni ljudi u FIBA-i i ULEB-u shvate da stvari ne funkcionišu na ovaj način. Ponavljam, to je problem svake reprezentacije i svakog igrača i treba se riješiti na nekom višem nivou", kazao je selektor BiH.

Cilj je izvući maksimum

Kada je riječ o njegovoj budućnosti na klupi reprezentacije, Repeša je rekao da trenutno ne razmišlja o tome i da je trenutno tu isključivo iz moralnih razloga i obaveze prema selektoru Vujoševiću i KS BiH koji je pokazao ogromnu želju za njegovim dovođenjem.

"Trenutno ne znam. Dogovorili smo se da pomognem, to je moja obaveza prema treneru Vujoševiću i prema ljudima iz Košarkaškog saveza BiH koji su pokazali stravičnu želju i volju da dođem. S obzirom na to da sam trenutno bez klupskog angažmana, to je na neki način minimum koji sam mogao napraviti. Poslije će biti vremena da se sjedne i priča o budućnost, a u ovom trenutku je cilj svih nas da napravimo koliko god možemo i da to izgleda što bolje", kazao je na kraju razgovora za Klix.ba privremeni selektor košarkaške reprezentacije BiH Jasmin Repeša.

Podsjećamo, naši košarkaši 13. septembra igraju u gostima protiv Finske, a samo tri dana kasnije u Skenderiji ćemo odmjeriti snage sa selekcijom Češke.