Legenda objasnila
74

Rađa: Menadžer mi je saopštio milionsku ponudu, ali meni se je*alo za pare

Klix.ba
Dino Rađa (Foto: AFP)
Dino Rađa (Foto: AFP)
Legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa u novom blogu za magazin Koš podijelio je jednu izuzetno poučnu priču iz svoje bogate karijere, koja se dogodila uoči Svjetskog prvenstva 1990. godine koje je propustio zbog neugodne povrede stopala.

Naime, Jugoslavija je bila na pripremnom turniru "Goodwill games" gdje su sve ekipe sa SP-a igrale, dok je Rađa u to vrijeme pregovarao s više klubova pa se morao svaki dan čuti s menadžerom kako bi se dogovorili o ponudama.

Otkrio je kako je reagovao kada mu je menadžer saopćio da je italijanski Messaggero spremio milionsku ponudu za njega.

"Dogovor s menadžerom je bio da mu se javim u određeno vrijeme jer pregovara s više ekipa. Zovem ja njega i on kaže da imam ponudu. Reci, pitam ga. Kaže on meni: 'Je'l sjediš'. U govornici sam, gdje da sjednem. 'Sjedi na pod'. Kad mi je rekao cifru, kao da mi je rekao dobar dan. Je*alo se meni za pare, bez obzira koliko je to bilo nevjerovatno. Nisam ni okom trepnuo, nije mi srce zalupalo. Meni je bilo važno da igram i da dobijem utakmicu, a o parama nikada nisam mislio", ispričao je Rađa.

Ipak, majka je bila u šoku kada joj je javio.

"Onda sam zvao majku kući i rekao joj za ugovor u dolarima, a ona pita koliko je to para. Ja joj prevedem u njemačke marke jer je sve onda bilo u njima, a ona me opet pita: 'Koliko je to para'. Ja prevedem u dinare. Na to će ona: 'A koliko je to para'. Onda sam joj izračunao da bi sa svojom platom morala raditi 700 godina za to, a da ne popije ni čašu vode, nego da sprema sa strane. I na kraju ponovo pita ona mene... 'A koliko je to para'. Stara je očito bila u šoku", podsjetio se Rađa.

Inače, Jugoslavija je na tom turniru savladala Ameriku u finalu, ali Rađa je osjetio jak bol u stopalu te je kasnije na pregledima ustanovljen prijelom.