Red Bull King of the Rock
1

Prve kvalifikacije održane u Banjoj Luci

Klix.ba
U četvrtak, 16. augusta, na studentskom košarkaškom igralištu Nikola Tesla u Banjoj Luci održane su prve bh. kvalifikacije street basketa, a najuspješniji takmičar bio je Nebojša Pavlović.

Ovo je velika šansa za bh. talentovane košarkaše da se dokažu u igri jedan na jedan i preko bh. kvalifikacija i titule najboljeg street basket igrača u BiH dođu do Alcatraza na svjetsko finale Red Bull King of the Rock.

Više od 40 prijavljenih košarkaša učestvovalo je na turniru, a osam najboljih je dobilo pozivnicu za bh. finale u Sarajevu, koje se održava 26. augusta 2012. godine, kada će BiH dobiti svog predstavnika na svjetskom finalu.

Nebojša Pavlović je u veoma neizvjesnom finalu pobijedio Adu Novakovića. Naime, na isteku pete minue, koliko traje borba, Ado je u posljednjim sekundama ukrao loptu od Nebojše i tricom poravnao rezultat na 14:14 te osigurao produžetak od dvije minute. Nebojša se nije dao iznenaditi u produžetku i sigurnom pobjedom je osim plasmana na državno finale dobio i ček od 500 KM.

Kvalifikacioni ciklus se nastavlja u subotu 18. augusta u Mostaru, a nakon toga će Tuzla 22. augusta i Sarajevo 24. augusta biti domaćini kvalifikacija na kojima će po osam novih košarkaša dobiti pozivnice na veliko bh. finale u Sarajevu.