Košarka
259

Prvak Evrope, Jugoslavije i BiH preživljava najgore trenutke u svojoj bogatoj historiji

Piše: I.P.
Danas je na Skupštini Košarkaškog kluba Bosna donesena odluka o zamrzavanju i fuziji kluba sa KK Royalom koji bi trebao uslijediti nakon odluke Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Prije šest mjeseci imenovana nova Skupština i Upravni odbor kluba kojem je dat samo jedan zadatak – napraviti reviziju poslovanja. Ona je načinjena nakon šest mjeseci što je, prema riječima sada već bivšeg člana Skupštine Emira Haračića, jednostavno predugo.

“Revizija je mogla biti gotova za jedan mjesec. Napravljena je 3-4 dana prije početka prvenstva tako da u biti nema vremena da se bilo šta uradi“, rekao je Haračić za Klix.ba.

On je dao ostavku na mjesto člana Skupštine, a napustio je sjednicu prije nego što je donesena odluka i zamrzavanju i fuziranju sa Royalom.

Revizija je bila načinjena 17. oktobra, ali članovima Skupštine danas nisu prezentirani nikakvi rezultati i niko nije dobio reviziju na uvid. U njoj se, prema riječima predsjednika Emira Ahmetagića, nalazi podatak o dugu od 5.800.000 KM.

Druga tačka dnevnog reda bila je kako da se izađe iz nezgodne situacije.

Na osnovu usvojene revizije, koju niko nije dobio na uvid, predloženo je da se klub zamrzne i fuzioniše sa klubom Royal koji je prošle godine igrao u A2 ligi, a nastao je prije tri godine.

Drugo rješenje bilo je da se nastavi igrati u kakvim-takvim uslovima, međutim Uprava kluba se nije pobrinula da klub ima više od četiri igrača u rosteru.

Druga opcija je odbačena, a odbijen je i treći prijedlog da Bosna počne takmičenje iznova, iz najnižeg ranga takmičenja - A2 lige.

Ostaje obećanje Haruna Mahmutovića, sekretara Košarkaškog saveza BiH, da će Savez popuniti Bosnino mjesto klubom KK Royal-Bosna što treba da odobri Upravni odbor Saveza.

Ponosna historija

Košarkaški klub Bosna osnovan je 1951. godine, a članovi su uglavnom bili studenti Sarajevskog univerziteta. 1955. godine osvojio prvi u nizu trofeja, Kup grada Sarajeva, i time se plasirao u viši rang takmičenja, Republičku ligu BiH.

U sljedećih 17 godina gradio se klub i dostigla se generacija koja će ga odvesti u tadašnju Prvu jugoslovensku košarkašku ligu.

Najveći uspjeh dotadašnje jugoslovenske klupske košarke Bosna je ostvarila 4. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu osvajanjem evropske titule. U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije.

Uspjesi

  1. ulazak u 1. ligu SFRJ
  2. finalist Kupa “Radivoj Korać”
  3. osvajač Kupa SFRJ
  4. prvak SFRJ
  5. pobjednik Kupa evropskih šampiona
  1. prvak SFRJ
  2. finalist Kupa SFRJ
  3. prvak SFRJ
  4. osvajač Kupa SFRJ
  5. finalist Kupa SFRJ
  6. prvak Bosne i Hercegovine
  7. osvajač Kupa Bosne i Hercegovine
  8. prvak Bosne i Hercegovine
  9. prvak Bosne i Hercegovine
  10. prvak Bosne i Hercegovine