{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvak Evrope, Jugoslavije i BiH preživljava najgore trenutke u svojoj bogatoj historiji

21.10.2014. u 21:42
259
89
Prvak Evrope, Jugoslavije i BiH preživljava najgore trenutke u svojoj bogatoj historiji
259
Prvak Evrope, Jugoslavije i BiH preživljava najgore trenutke u svojoj bogatoj historiji
Danas je na Skupštini Košarkaškog kluba Bosna donesena odluka o zamrzavanju i fuziji kluba sa KK Royalom koji bi trebao uslijediti nakon odluke Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.
Prije šest mjeseci imenovana nova Skupština i Upravni odbor kluba kojem je dat samo jedan zadatak – napraviti reviziju poslovanja. Ona je načinjena nakon šest mjeseci što je, prema riječima sada već bivšeg člana Skupštine Emira Haračića, jednostavno predugo.

“Revizija je mogla biti gotova za jedan mjesec. Napravljena je 3-4 dana prije početka prvenstva tako da u biti nema vremena da se bilo šta uradi“, rekao je Haračić za Klix.ba.

On je dao ostavku na mjesto člana Skupštine, a napustio je sjednicu prije nego što je donesena odluka i zamrzavanju i fuziranju sa Royalom.

Revizija je bila načinjena 17. oktobra, ali članovima Skupštine danas nisu prezentirani nikakvi rezultati i niko nije dobio reviziju na uvid. U njoj se, prema riječima predsjednika Emira Ahmetagića, nalazi podatak o dugu od 5.800.000 KM.

Druga tačka dnevnog reda bila je kako da se izađe iz nezgodne situacije.

Na osnovu usvojene revizije, koju niko nije dobio na uvid, predloženo je da se klub zamrzne i fuzioniše sa klubom Royal koji je prošle godine igrao u A2 ligi, a nastao je prije tri godine.

Drugo rješenje bilo je da se nastavi igrati u kakvim-takvim uslovima, međutim Uprava kluba se nije pobrinula da klub ima više od četiri igrača u rosteru.

Druga opcija je odbačena, a odbijen je i treći prijedlog da Bosna počne takmičenje iznova, iz najnižeg ranga takmičenja - A2 lige.

Ostaje obećanje Haruna Mahmutovića, sekretara Košarkaškog saveza BiH, da će Savez popuniti Bosnino mjesto klubom KK Royal-Bosna što treba da odobri Upravni odbor Saveza.

Ponosna historijaKošarkaški klub Bosna osnovan je 1951. godine, a članovi su uglavnom bili studenti Sarajevskog univerziteta. 1955. godine osvojio prvi u nizu trofeja, Kup grada Sarajeva, i time se plasirao u viši rang takmičenja, Republičku ligu BiH.

U sljedećih 17 godina gradio se klub i dostigla se generacija koja će ga odvesti u tadašnju Prvu jugoslovensku košarkašku ligu.

Najveći uspjeh dotadašnje jugoslovenske klupske košarke Bosna je ostvarila 4. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu osvajanjem evropske titule. U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije.

Uspjesi1972. ulazak u 1. ligu SFRJ
1978. finalist Kupa “Radivoj Korać”
1978. osvajač Kupa SFRJ
1978. prvak SFRJ
1979. pobjednik Kupa evropskih šampiona
1980. prvak SFRJ
1980. finalist Kupa SFRJ
1983. prvak SFRJ
1984. osvajač Kupa SFRJ
1986. finalist Kupa SFRJ
1999. prvak Bosne i Hercegovine
2005. osvajač Kupa Bosne i Hercegovine
2005. prvak Bosne i Hercegovine
2006. prvak Bosne i Hercegovine
2008. prvak Bosne i Hercegovine

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: