Strast Ecos Romari Vitez
237

Prva ljubav zaborava nema: Najbolja 3X3 bh. basket ekipa i ove godine želi plasman na OI

Piše: E. M.
Već šest godina su najbolji u Bosni i Hercegovini, a prošle godine bili su u top deset ekipa na svijetu u FIBA 3X3 košarci. Ranko Križanović, Željko Palavra, Nikola Budić, Nedim Mustafica i Mario Blaškan su članovi Ecos Romari 3X3 ekipe iz Viteza i ponosni bh. reprezentativci.

Sve je krenulo od uličnog basketa, a zatim i igre “pet na pet”. Međutim, prva ljubav za njih nije imala zaborava te su veoma brzo se vratili uličnom basketu “tri na tri” nakon što je FIBA napravila ogranak i ovu vrstu košarka podigla na veći nivo.

U razgovoru za Klix.ba kapiten ekipe Željko Palavra kazao je da su se uličnom basketu vratili s velikom radošću, a da im je još veća radost i motiv taj što će na Olimpijskim igrama 2020. godina biti uvršten i 3X3 basket.

“Konkurencija je sada mnogo opasnija i svi su to ozbiljno shvatili. Ulični basket je prerastao u nešto mnogo više. S obzirom na to da nam je velika želja odlazak na Olimpijske igre, unajmili smo i profesionalnog trenera Elvira Zameticu, a za prehranu imamo Marijanu Zubac. Ako želimo ostvariti plasman na Olimpijske igre, moramo se tome više posvetiti”, kazao je Palavra.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kako kaže, 3X3 ima posebnu čar, a to je što nema trenera i što zajedno kao ekipa prolaze kroz poraze i pobjede, ali i traže novčana sredstva za svoja putovanja.

Prije devet godina dok su igrali “pet na pet” kroz šalu su na Facebooku napisali status da traže sponzora za odlazak na turnir u Ramu, a nakon samo pet minuta javili su im se iz kompanije Ecos Vitez te se od tada nazivaju Ecos Romari.

Svoj prvi 3X3 profesionalni turnir su odigrali u Splitu, a tokom ljetnog perioda odigraju po 25 turnira. Samo prošle godine dva puta su bili u Kini, po jednom u Rusiji, Kanadi, Litvi, a više puta u zemljama regije.

“Imali smo dosta uspjeha, a FIBA to nagrađuje. Putovanja uglavnom oni plaćaju, ali to je samo za ekipe koje imaju visok rating. Prošle godine smo bili 9. u svijetu, ove godine smo malo spali na tabeli zbog povreda, ali imamo još vremena da se vratimo i ostvarimo naše ciljeve”, dodao je Palavra.

Jedina su ekipa iz BiH koja je nastupila na tri mastersa koji predstavljaju vrhunac 3X3 basketa, a osvojili su i jedan challenger. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine su osnovali prošle godine te odmah prošli kvalifikacije i plasirali se na Evropsko prvenstvo. Iako nisu napravili neki značajniji rezultat, sam plasman kroz kvalifikacije bio je veliki uspjeh za ovu momčad koja je tek počela ostvarivati svoje ciljeve.

Putovanja su avanture, ali i prilika za dokazivanje

Na Evropsko prvenstvo koje je održano prošle godine otišli su zahvaljujući Dubravku Barbariću, Mevletu Delibašiću i Gradu Zenica.

Jeftinim avionskim letovima stigli su u Rumuniju, bez ikakvih obilježja i skupe opreme. Palavra je za Klix.ba ispričao samo dio njihove avanture.

“Nas četvorica smo došli jeftinim letovima, s ruksacima na leđima bez nekih obilježja uopće da ličimo na neku reprezentaciju. Druge reprezentacije su došle kao ekspedicije s doktorima, pomoćnim trenerima i slično, tako da ih je bilo više od 15 po jednom timu. Zanimljivo je to bilo, kada bi druge ekipe krenule na večeru, to bi se organizovali stolovi da njih 15 sjedne, a nas četvorica bismo ono u ćošku restorana za jedan stol i polako”, govori kroz smijeh Palavra.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Govoreći o anegdotama prisjetio se i putovanja na turnir u Rumuniju gdje je planirani put od 11 sati trajao 21 sat.

“Nakon što smo osvojili turnir u Novom Travniku, osvojili smo ulaznice za turnir u Rumuniji. Mi smo sjeli, sve isplanirali i vidjeli da nam treba do Rumunije 11 sati. Međutim, naš put je zbog brojnih problema trajao 21 sat i po dolasku odmah smo igrali i ispali u prvom kolu. Onako razočarani, sjeli smo u hotel i razmišljali hoćemo li kao i druge ekipe koje su ispale tri dana iskoristiti za razgledanje ili ćemo nešto drugo uraditi. Pregledali smo gdje ima turnira te smo u povratku prema BIH svratili u Srbiju da odigramo jedan turnir i tako smo preboljeli poraz”, dodaje naš sagovornik.

Cilj je plasman na Olimpijske igre 2020. godine

Ističe da svi imaju veliku želju za uspjeh kluba i reprezentacije, ali i da veliku zahvalnost duguju poslodavcima koji ih često puste s posla kako bi posjetili turnire.

Malo je razočaran što je manje mladih zainteresovano za basket, ali ističe da ima nade u Ligi BiH koja se igra od prošle godine. Ambicije su velike, a vrhunac karijere bi bio odlazak na Olimpijske igre i predstavljanje Bosne i Hercegovine.

“Ove godine imamo šansu da odemo na Olimpijske igre. To ni u ludilu nismo mogli zamisliti, ali sada su se otvorila ta vrata. Osam ekipa će imati pravo nastupa, a samo 2-3 iz Evrope. Nadamo se da ćemo mi biti jedna od njih”, izjavio je Palavra.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Tri su načina odlaska na Olimpijske igre 2020. godine. Prvi je taj da budu na jednoj od prve tri pozicije FIBA rankinga, drugi da osvoje Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, a treći je onaj najteži kada se gleda pojedinačni ranking igrača.


Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju u junu ove godine, a bh. reprezentacija se nada da će ostvariti pozitivan rezultat i svoje ciljeve.

“Dosta se žrtvujemo, ovo je strast od malena i to bismo igrali sigurno i da nema nagrada, ali kada je motiv Olimpijada i reprezentacija, to je nešto što se ne može mjeriti ni s čim”, zaključio je Palavra u razgovoru za Klix.ba.

Vezani članci