Košarka
0

Prije dvije godine su Teletović i saigrači pobijedili Hrvatsku na Eurobasketu

Piše: J. H.
Duel Elmedina Kikanovića i Ante Tomića
Na današnji dan prije dvije godine košarkaška reprezentacija BiH pobijedila je Hrvatsku na Evropskom košarkaškom prvenstvu koje se održavalo u Litvaniji.

Košarkaški Zmajevi bili su u grupi C zajedno sa Hrvatskom, Makedonijom, Grčkom, Finskom i Crnom Gorom. U prvom kolu na otvaranju Eurobasketa 2011. poraženi smo od Grčke rezultatom 76:67.

U drugom krugu izabranici tadašnjeg selektora Sabita Hadžića pobijedili su Crnu Goru. U toj utakmici briljirao je Mirza Teletović sa 23 poena.

U trećem kolu ponovo je uslijedio poraz. Ovaj put od bh. reprezentacije bila je bolja Finska. Ni 25 poena Henryja Domercanta nije bilo od pomoći u visokom porazu od 92:64.

Četvrto kolo donijelo je susret između BiH i Hrvatske. Na krilima Mirze Teletovića koji je postigao 26 i Henryja Domercanta sa 23 poena, bh. reprezentacija uspjela je ostvariti drugu pobjedu u grupnoj fazi koja se igrala u dvorani Alytus u istoimenom litvanskom gradu.

Odličnu partiju pružili su Kenan Bajramović sa 11 i Goran Ikonić sa 10 poena. U reprezentaciji Hrvatske Ante Tomić postigao je 23. poena.

Nakon pobjede nad Hrvatskom uslijedio je i poraz od Makedonjie koji je ujedno bio i oproštajni sa Eurobasketa u Litvaniji.

Završili smo na petom mjestu sa sedam bodova i omjerom dvije pobjede i tri poraza koliko je imala i četvrtoplasirana Hrvatska. Dalje su otišle Makedonija, Grčka i Finska dok je Crna Gora završila na posljednjem mjestu sa jednom pobjedom i četiri poraza.