Nezaboravan uspjeh
1.1k

Prije 39 godina KK Bosna osvojio trofej prvaka Evrope u košarci

Piše: O. T.
Tim koji je pokorio Evropu.
Tim koji je pokorio Evropu.
Košarkaški klub Bosna je prije tačno 39 godina, 5. aprila 1979. godine, u francuskom Grenobleu srušio italijanski Emerson iz Varesea rezultatom 96:93 i postao prvak Evrope. Bosna je tada postala prvi jugoslavenski tim koji je uspio osvojiti evropsku krunu.

Za Bosnu su tada nastupili Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Zrno, Bilalović i Pešić, a na klupi je bio legendarni Bogdan Tanjević.

U finalnom susretu pred 12.000 gledalaca kapiten Studenata Žarko Varajić je postigao nevjerovatnih 45 poena, što je i danas rekord, dok je najbolji sportista BiH svih vremena Mirza Delibašić dodao 30.

Bosnin nevjerovatan uspjeh stigao je dan prije rođendana glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva tako da je titula prvaka Evrope tada poslužila i kao poklon Sarajevu, ali i znak da će početak aprila uvijek dozivati posebne uspomene u ovom gradu i ovoj zemlji.

Bosna je u šampionskoj sezoni Kupa šampiona 1978/79. odigrala 16 mečeva, a iza sebe je, pored Emersona, ostavila klubove poput Reala iz Madrida, Joventuta, Olympiacosa i Macabi Tel-Aviva.