Košarka
269

Preživio dvije avionske nesreće i izgubio porodicu, ali se vratio košarci

Klix.ba
Austin Hatch, mladi košarkaš Srednje škole Loyola u Los Anglesu vratio se košarci nakon što je preživio dvije avionske nesreće u kojima je izgubio cijelu porodicu.

U prvoj avionskoj nesreći 2003. godine poginuli su njegova majka, 11-godišnja sestra i petogodišnji brat da bi osam godina kasnije, ponovo u avionskoj nesreći, poginuli njegov otac i maćeha, a on zadobio teške povrede nakon čega je sljedećih osam sedmica proveo u komi. Tri godine trajala je rehabilitacija mladog Austina.

Iako mu doktori zbog povreda glave, kičme, pluća i lomova nisu davali prevelike šanse, Austin je preživio i nastavio sa svojim snom, igranjem košarke. Morao je krenuti ispočetka. Učio je kako dodati i primiti loptu, šutati, napraviti dvokorak...

Iz rodne Indiane preselio je u Californiju kod amidže. Čekao je 14 utakmica kako bi mogao zaigrati i doprinijeti svom timu. Trener Jamal Adams odlučio ga je ubaciti u utakmici protiv Sherman Oaksa, a ovaj je iz prvog kontakta ubacio trojku nakon čega je u dvorani uslijedilo pravo slavlje.

"Vjerujem da je cijelom svijetu drago zbog njega. Mnogi su na tribinama plakali. Bio je to nevjerovatan trenutak", kazao je Adams za Yahoo Sports.

"Drago mi je zbog trojke, ali je najvažnije da nastavimo pobjeđivati", napisao je Austin na Twitteru nakon utakmice.

Hatch je postao inspiracija milionima mladih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.