U 79. godini
14

Preminuo John Havlicek, legenda Bostona i jedan od najboljih košarkaša svih vremena

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Legendarni košarkaš Boston Celticsa i jedan od najboljih igrača svih vremena John Havlicek preminuo je u 79. godini, objavili su iz kluba.

Havlicek je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti, što je vjerovatno i razlog njegove smrti, a što se tiče njegove igračke karijere, čitavu je proveo u dresu Bostona za koji je igrao 16 godina i s kojim je osvojio osam titula prvaka.

Davne 1962. godine Havlicek je kao sedmi pick prve runde drafta izabran iz Ohio Statea s kojim je ranije osvojio NCAA naslov, a igrajući za Boston bio je član zlatne generacije u kojoj se izdvojio kao igrač koji je postigao najviše poena i odigrao najviše utakmica u historiji kluba. Za 16 godina, koliko je igrao u Bostonu, postigao je 26.395 poena, a ukupno je odigrao 1.270 mečeva.

On je proglašen za MVP finala 1974. godine, a o kakvom igraču se radilo najbolji je pokazatelj da je 13 puta uzastopno biran u All-Star ekipe.

"Svi pričaju lijepo o tebi kad umreš. Volio bih da su više pričali o Johnu dok je bio živ, jer se nikada nije dovoljno pričalo o njemu. Uvijek se pričalo o Magicu, Jerryju Westu i Dr. J-u, ali John je pripadao u takve priče. Bio je jedan od najvećih svih vremena", rekao je Havlicekov bivši saigrač Dave Cowens.

Havlicek je 1984. godine postao član Kuće slavnih.