U 78. godini
10

Preminuo Jerry Krause, tvorac šampionskih Bullsa i jedini čovjek koji se suprotstavljao Jordanu

Piše: E. B.
Jerry Krause i Phil Jackson
Jerry Krause i Phil Jackson
Jerry Krause, tvorac šampionskih Chicago Bullsa iz devedesetih godina prošlog stoljeća, umro je u 78. godini.

Rođen je u Chicagu, a nakon završetka fakulteta počeo je raditi kao skaut za Baltimore Bullets te je potom otišao u Phoenix Sunse, Philadelphia 76erse, Los Angeles Lakerse i Chicago Bullse, da bi preko noći napustio svijet košarke i postao skaut bejzbol kluba Chicago White Sox.

Kada je vlasnik White Soxa Jerry Reinsdorf kupio Chicago Bullse, postavio je Krausa za generalnog menadžera kluba 1985. godine.

Uz Jordana koji je tada bio rookie, u nadolazećim godinama doveo je Phila Jacksona, Scottiea Pippena i Horacea Granta koji su najzaslužniji za prve tri titule prvaka NBA lige od 1991. do 1993. godine, a potom i Dennisa Rodmana, Tonija Kukoča i Luca Longleya koji su bili važni kotačići u pohodu na nove tri titule od 1996. do 1998. godine.

No, nije bio omiljen ni među navijačima Bullsa. Osim pogodaka poput Pippena ili Rodmana, napravio je mnoštvo grešaka (Sellers, King, Randall, Perdue, Fizer...), ali najviše su mu zamjerali ego koji je nadmašivao čak i Jordanov.

Nakon što je čitav Chicago slavio Jordana kao čovjeka koji je donio prvu titulu Bullsima 1991. godine, Krause je u ozbiljnom tonu izjavio sljedeće: "Jedan igrač ne može osvojiti titulu. To se nikada nije dogodilo. Organizacije osvajaju naslove", jasno poručivši da smatra da je titula najviše njegova zasluga jer je on bio čelni čovjek te organizacije.

Osim te izjave kojom je direktno diskreditovao Jordana, najboljem košarkašu svih vremena konstatno se suprotstavljao.

Na draftu 1986. godine Jordan je želio da mu za saigrača Krause draftuje Johnnyja Dawkinsa, a on je uzeo Brada Sellersa. Dvije godine kasnije otjerao je Jordanovog najboljeg prijatelja Charlesa Oakleyja u New York, a zauzvrat je dobio Billa Cartwrighta.

Kada je bilo jasno da Toni Kukoč dolazi u Bullse, 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barceloni Jordan i Pippen su odigrali jedini put odbranu na tom turniru kako bi "ubili Kukoča u pojam" i tako dokazali Krauseu da im ne treba "tamo neki Evropljanin".

Ovo je samo mali djelić sukoba Krausea i Jordana koji se često u javnosti rugao debljini prvog operativca kluba.

Na kraju krajeva, kada je primljen u Kuću slavnih, Jordan nije pozvao Krausea da prisustvuje događaju.

Osim s Jordanom, od 1998. godine prestao je komunicirati i s dugogodišnjim prijateljem Philom Jacksonom koji mu nije nikada oprostio što je "razvalio" šampionsku ekipu.