"Magična sedmica"
358

Premijera filma o Toniju Kukoču večeras u Sarajevu, stižu brojna proslavljena imena

N. K.
Toni Kukoč je već doputovao u Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Toni Kukoč je već doputovao u Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Dvanaesti međunarodni sportski simpozij "Simposar" počinje večeras u Sarajevu, a glavni događaj bit će premijera filma Sabahudina Topalbećirevića "The Magical Seven", o velikanu svjetske košarke Toniju Kukoču.
Program prvog dana "Simposara" započinje večeras u 19:00 sati svečanom dodjelom nagrada za životno djelo. Samo 45 minuta kasnije, publika će imati priliku premijerno pogledati film "The Magical Seven" i upoznati se s nekim manje poznatim detaljima iz Kukočeve karijere.

Kukoč se uoči premijere prisjetio vremena kada je trenirao na sarajevskoj planini Igman te vremena kada je s Jugoplastikom gostovao u Sarajevu nakon osvajanja Kupa prvaka. Napomenuo je da nikada neće zaboraviti aplauz koji su dobili od sarajevskih navijača.

"Drago mi je da sam ponovo u Sarajevu nakon 32 godine. Uvijek mi je ovaj grad bio u lijepom sjećanju i zbog košarke i zbog drugih sportova. Sarajevo je jedan veliki evropski grad i samo me lijepe uspomene vežu za njega", rekao je Kukoč u ekskluzivnom razgovoru za portal Klix.ba te odmah otkrio anegdotu koja ga povezuje s gradom i Košarkaškim klubom Bosnom.

"Ostalo mi je u sjećanju da smo uvijek bili lijepo dočekani. I kao Jugoplastika i kao reprezentacija Jugoslavije. Pogotovo se sjećam kada smo s Jugoplastikom osvojili Kup prvaka Evrope. Mislim da smo sljedeću utakmicu igrali upravo u Sarajevu. Susret je tada bio premješten iz male u veliku dvoranu Skenderije. Dobili smo ovacije i dvoranom se orilo 'Jugoplastika, Jugoplastika'. Normalno je da to ljudima ostane u sjećanju. I ta Bosna je osvojila Kup prvaka Evrope pa sarajevska publika ima ogromno iskustvo gledanja velikih takmičenja. I nogometa i košarke i Olimpijskih igara koje su održane ovdje. Drago mi je da sam nakon toliko godina ovdje i nadam se da ću dobiti priliku proći kroz grad. Baho je tu da me malo provede da vidimo neke stare i nove stvari. Sportski simpozij Simposar koji organizuje je jedna ogromna stvar koja se dešava već 12 godina tako da će biti vremena vidjeti se s nekim starim dobrim ljudima iz prošlosti, kako iz košarke, tako i iz nekih drugih sportova. Ili recimo ljude koje znaš sa televizije i prvi put ćemo imati šansu popričati o nekim starim vremenima."

Osim Kukoča, među gostima na premijeri u hotelu Hills najavljeni su Zlatko Dalić, Marijan Kustić, Stipe Pletikosa, Mario Mandžukić, Ivica Olić, Sead Sušić, Ivan Gudelj, Ivica Šurjak, Vasil Ringov, Massimo Franchi, Stojko Vranković, Željko Pavličević, Boža Maljković, Dragan Vujković, Joško Jeličić, Igor Milanović, Mario Primorac, Željko Jerkov, Rusmir Halilović, Drago Ćosić, Blaž Slišković...

Ulaznice za svjetsku promociju filma još uvijek možete kupiti putem platforme Kupikartu, kao i na svim prodajnim mjestima platforme Kupikartu širom Bosne i Hercegovine.