U Cinema Cityju
63

Premijera filma o najvećem uspjehu bh. košarke "The Long Shot" 21. septembra u Sarajevu

E. B.
Premijera filma "The Long Shot" koji govori o najvećem uspjehu bosanskohercegovačke košarke od samostalnosti bit će upriličena 21. septembra u Sarajevu.
Film, čiji je autor španski novinar i scenarista Álvaro González-Aller, bit će prikazan u Cinema Cityju u subotu, 21. septembra u 12:30 sati u okviru programa Al Jazeera Balkans Doc Festivala.

"The Long Shot" je nevjerovatna priča košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koja se 1993. godine okupila u ratom zahvaćenom Sarajevu i otišla na Evropsko prvenstvo u Njemačku gdje je osvojila osmo mjesto, što je i danas najveći uspjeh koji je naša selekcija ostvarila.

Skoro 30 godina nakon prvenstva u Njemačkoj najveći uspjeh naše reprezentativne košarke je ekranizovan, a u njemu se pojavljuju svi živi akteri koji su dali pečat ovom nevjerovatnom uspjehu.

Podsjetimo, za reprezentaciju BiH koja je 1993. godine nastupila na Eurobasketu igrali su Sabahudin Bilalović, Mario Primorac, Samir Avdić, Senad Begović, Gordan Firić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Adis Bećiragić, Ilijas Mašnić i Samir Selesković, a s klupe su ih vodili Mirza Delibašić i Ibrahim Krehić.

Režiju filma potpisuje Oliver Valente, a producentica je Ursula Romero.