NBA štrajk
0

Pregovori u srijedu trajali duže od 14 sati

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nova iscrpljujuća pregovaračka runda je iza Igračkog i Udruženja vlasnika NBA klubova. Dvije su strane o novome kolektivnom ugovoru, zbog čijeg nepostojanja kasni sezona, u jednom njujorškom hotelu u srijedu pregovarale više od 14 sati.

Dugotrajan sastanak nije donio konkretne rezultate osim što su obje strane pokazale očitu intenciju da se razdor između njih napokon riješi. Prema izjavama koje su informatori dali američkim medijima, pregovarački su se timovi fokusirali na proračunski (salary cap) sistem kad su plaće košarkaša u pitanju.

Igrači i vlasnici već se 118 dana, koliko službeno traje zabrana rada proglašena još prvog jula, natežu oko raspodjele prihoda. Trenutno je u pitanju stotinjak miliona dolara u masi od četiri milijarde, koliko godišnje generira svih 30 profesionalnih klubova.

Po prijašnjem je kolektivnom ugovoru na igrače otpadalo 57% prihoda. Trenutnih stotinjak miliona odnosi se na 2.5%. Vlasnici žele polovičnu raspodjelu, a igrači se ne žele spustiti ispod 52.5%.

Prema tvrdnjama iz Udruženja vlasnika samo je osam od 30 klubova prošle sezone poslovalo s profitom, te generiralo 150 miliona dolara. Ostala 22 kluba završili su poreznu godinu s negativnom bilancom, te ukupno izgubili 450 miliona dolara.

NBA