500 km od Moskve
30

Poznato u koji zloglasni zatvor su Rusi poslali slavnu američku košarkašicu Brittney Griner

E. B.
Brittney Griner
Brittney Griner
Konačno je poznato u koji zloglasni zatvor su Rusi poslali slavnu američku košarkašicu Brittney Griner na služenje devetogodišnje kazne.

Griner je uhapšena na moskovskom aerodromu 17. februara, a 25. oktobra je osuđena na devet godina zatvora jer joj u prtljagu pronađene patrone za elektronske cigarete koje su sadržale ulje kanabisa, inače nedozvoljenu supstancu u Rusiji.

Ona je 8. novembra prebačena u jedan od zloglasnih ruskih zatvora, a njena tačna lokacija je bila nepoznata sve do danas.

Naime, Rusija uglavnom šalje obavijesti o zatvorenicima na izdržavanje kazne poštom, što traje do dvije sedmice, a novinska agencija Reuters je danas dobila informaciju da se Griner nalazi u kažnjeničkoj koloniji IK-2 u Javasu koja se nalazi oko 500 km jugoistočno od Moskve u oblasti Mordovija.

"Ruska kažnjenička kolonija" je sistem zloglasnih zatvora širom Rusije koji je naslijedio sistem gulaga u kojima su uslovi za život užasni, često zatvorenici naporno rade 17 sati na dan, a imaju samo četiri sata za spavanje.

Advokati koji zastupaju Griner se još uvijek nadaju kako će ona na kraju biti oslobođena i vratiti se u Sjedinjene Američke Država, najvjerovatnije u sklopu razmjene za neke od ruskih činovnika u ratu u Ukrajini.