Najavljuju tužbe
6

Poznati turski košarkaš izazvao bijes LGBT zajednice: Nije ok da se transrodne žene takmiče u sportu

S. G.
Enes Freedom Kanter
Enes Freedom Kanter
Košarkaš Enes Kanter izgleda da ne može bez skandala s obzirom da je nedavno izjavio nešto što se nije dopalo LGBT zajednici u Sjedinjenim Državama, gdje boravi nakon protjerivanja iz Turske.

On je kritikovao nastupe transrodnih žena u sportu uopšte, smatrajući kako nije pošteno da se one takmiče skupa s ostalim ženama.

"Visok sam 208 centimetara i imam 113 kilograma. Zamislite kada bih se identificirao kao žena i odlučio igrati košarku u WNBA-u, kako bi to bili pošteno za sve žene koje se bore za svoje snove otkad su mala djeca?", zapitao se Kanter.

Bivši turski reprezentativac, smatra kako bi u tom slučaju srušio sve rekorde u ženskoj NBA ligi.

"Kada bi me pustili, u prosjeku bih bilježio 60 koševa i 30 skokova. Oborio bih sve rekorde", istakao je Kanter, a zatim precizirao svoje mišljenje.

"Muškarci ne pripadaju u prostorima za žene kao što su toaleti, svlačionice ili sportovi. Svi znaju da su muškarci veći, snažniji i imaju više mišića. Jednostavno nije pošteno, to nije pošteno i tačka", kategoričan je bio Kanter.

Očekivano, ove njegove izjave izazvale su salvu nezadovoljstva kod LGBT zajednica u SAD-u koje najavljuju tužbu protiv košarkaša.

Kanter je od februara prošle godine bez angažmana nakon što su ga otpustili Boston Celticsi poslije jedne sezone provedene u klubu.

Kanter je, inače, legalnim putem u svoje prezime dodao i riječ "Freedom". To je učinio 2021. godine kada je dobio američko državljanstvo nakon što je četiri godine završio na turskoj potjernici jer je u rodnoj zemlji pričao protiv predsjednika Erdogana.