BiH protiv Ukrajine
0

Potrebna pobjeda za plasman u baraž

Piše: E. Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Muška seniorska košarkaška reprezentacija BiH večeras nastavlja kvalifikacije za plasman na Eurobasket 2011. u Litvaniji. Izabranici Sabita Hadžića odmjerit će snage sa selekcijom Ukrajine koju smo savladali u prvom kolu na domaćem parketu.

Da napomenemo, u četirima dvobojima naša nacionalna vrsta upisala je jednu pobjedu i tri poraza. Ipak, još uvije postoje teoretske šanse za direktan plasman, dok je mnogo realnija opcija da se put na kontinentalnu smotru trasira kroz baraž.

"Nama je izuzetno bitan okršaj sa Ukrajincima. Znamo šta trebamo učiniti da dobijemo. Naime, upravo smo sa pomenutim suparnikom odigrali najbolju utakmicu u dosadašnjem toku kvalifikacija, ali smo jedino tada bili i kompletni. Povrede Gordića i Đedovića potpuno su poremetile našu koncepciju", kaže šef državne košarkaške selekcije, Sabit Hadžić.

Ističe da je analizirana igra suparnika, te da je atmosfera u svlačionici odlična, tako da je zadovoljstvo apsolutno: "Spremni smo. Ni ja, ni stožer, ni igrači ne gubimo nadu. Nekoliko puta pregledali smo snimku dvoboja u Sarajevu. Uočili smo neke nedostatke našeg rivala. Pokušat ćemo to iskoristiti. Ne manjka optimizam. Premda neće biti lako."

Selektor je izbacio i najrealniju opciju za odlazak u Litvaniju: "Treba biti pošten i reći da je naša najrealnija šansa za plasman na Evropsko prvenstvo preko dodatnih kvalifikacija. No još se ne zna koliko će učestvovati reprezentacija – šest ili deset. Cilj je biti drugi ili treći u grupi."

Ekipi se priključio i oporavljeni Nihad Đedović koji je poslao jasnu poruku: "Igrat ćemo pošteno i požrtvovano do kraja. Očekujem trijumf u Ukrajini, ali za takvo nešto svi akteri u bh. dresu moraju biti u optimalnom izdanju."

Utakmica u Dnjepropetrovsku počinje u 18.00 sati uz direktan prenos na BHT1.