Košarka
2

Posljednji dan prelaznog roka u NBA ligi bez velikih trejdova

Piše: E. B.
Nerlens Noel: Najveća zvijezda posljednjeg dana prelaznog roka (Foto: EPA)
Nerlens Noel: Najveća zvijezda posljednjeg dana prelaznog roka (Foto: EPA)
Večeras u 21 sat po našem računanju vremena završen je posljednji dan prelaznog roka u NBA ligi koji je prošao poprilično mirno.

Iako su se očekivali trejdovi zvijezda Chicaga i Indiane Jimmyja Butlera i Paula Georgea, krilni igrači su ostali u svojim timovima iako su za obojicu bili zainteresovani Boston Celticsi.

Također, propali su pregovori u kojima se Philadelphia željela riješiti Jahlila Okafora, kao i suludi trejd Minnesote i New Yorka u kojem bi klubove zamijenili Ricky Rubio i Derrick Rose.

Prvi trejd dana obavili su Brooklyn i Washington. Mostarac Bojan Bogdanović je otišao u glavni grad SAD-a zajedno sa Chrisom McCulloughom za Andrewa Nicholsona, Marcusa Thorntona i pik prve runde ove godine. Netsi su odmah otpustili Thorntona.

Potom su Philadelphia i Atlanta razmijenili igrače. Sixersi su u Hawkse poslali Ersana Ilyasovu za Tiaga Splittera i dva pika druge runde ove godine.

Najznačajniji trejd dana obavili su Philadelphia i Dallas. Sixersi su poslali Nerlensa Noela za Andrewa Boguta, Justina Andersona i pik prve runde. Philadelphia je potom izašla u susret Bogutu koji je otkupio ugovor i postao je slobodan igrač. Za njegove usluge su najviše zainteresovani Cleveland i Houston.

Uz Boguta, najtraženiji slobodan igrač mogao bi postati Deron Williams koji je najavio otkup ugovora sa Dallasom. Za njega su zainteresovani Cleveland i njegov bivši klub Utah.

Houston je poslao K.J. McDanielsa u Brooklyn i time oslobodio 3 miliona dolara za dovođenje Boguta. Tome ide u prilog i njihova razmjena sa Lakersima koji su dobili Tylera Ennisa za Marcela Huertasa, kojeg je Houston odmah otpustio.

Oklahoma City je poslala Joffreya Lauvergnea i Anthonyja Morrowa u Chicago za Douga McDermontta, Taja Gibsona i pik druge runde iduće godine, dok je Denver je za pik druge runde doveo Roya Hibberta iz Milwaukeeja.

Atlanta je poslala Mikea Scotta u Phoenix Sunse za novac, dok je Toronto dobio pojačanje sa klupe u liku PJ Tuckera. Raptorsi su za Tuckera dali Jareda Sullingera i dva pika druge runde ove i iduće godine.