Mundobasket u Kini
13

Poljska, Portoriko i Rusija startali pobjedama

D. B.
Poljska - Venecuela (Foto: FIBA)
U terminu od 10 sati po našem vremenu odigrane su tri utakmice Svjetskog košarkaškog prvenstva u Kini, a pobjede su ostvarile reprezentacije Poljske, Portorika i Rusije.

Venecuela je dobila prvu četvrtinu protiv Poljaka 24:22, ali u drugoj Poljaci ubacuju u brzinu više te postižu 22 poena, deset više od protivnika, a time i odlaze na odmor s prednošću 44:36. Svoju prednost je reprezentacija Poljske zadržala i uspjela malo povećati te je na kraju slavila protiv Venecuele rezultatom 80:69 u prvom susretu Grupe A. Michal Sokolowski je postigao 16 poena za pobjednički tim, a 15 je ubacio Mateusz Ponitka. Na drugoj strani je najbolji bio Pedro Chouria s također 15 poena.

Pobjedu na startu SP-a su upisali i Portorikanci u Grupi C protiv Irana rezultatom 83:81. Predvodio ih je raspoloženi David Hueartas s 32 postignuta poena. U reprezentaciji Irana je najefikasniji bio Hamed Haddadi s 22 poena. Zanimljivo, Iranci su prokockali prednost od 19 poena.

Slast pobjede u prvom meču osjetili su i Rusi koji su u Grupi B bili bolji od Nigerije s pet poena razlike, rezultat je glasio 82:77. Andrey Zubkov je postigao 12 poena za Rusiji, a 18 je za Nigeriju ubacio Josh Okogie.

Podsjetimo, Srbija je očekivano savladala Angolu 105:59 u prvoj utakmici Mundobasketa, odnosno Grupe D.