Pohvalili i atmosferu
14

Poirier otkrio kako su Francuzi zaustavili Musu: Imao je šest izgubljenih lopti tako da je plan uspio

E. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Centar francuske košarkaške reprezentacije Vincent Poirier je na pres konferenciji nakon pobjede protiv Bosne i Hercegovine pohvalio atmosferu u Tuzli.

Istakao je da je Francuska odigrala vrhunsku utakmicu u odbrani te da je na kraju iskontrolisala utakmicu i došla do pobjede.

"Teška utakmica, vrhunska atmosfera, gurali su nas do kraja, mislim da smo odigrali veoma dobar meč i tražili uvijek slobodnog igrača na šutu. Odigrali smo vrhunsku odbrambenu utakmicu svih 40 minuta što je bio ključ pobjede. BiH se vratila na kraju, ali smo iskontrolisali utakmicu i došli do pobjede", rekao je Poirier i otkrio kako su zaustavili Musu.

"Plan je bio da ga usmjerimo na desnu stranu i da budemo agresivni na njemu tako da mora dodavati loptu i ne može dati 30 poena. Imao je šest izgubljenih lopti tako da je plan uspio", dodao je.

Nakon centra madridskog Reala riječ je dobio i selektor Trikolora Vincent Collet koji je istakao da je ključ bio u odbrani.

"Znali smo prije utakmice da će ovo biti težak meč. Mnogi su govorili o atmosferi, a ja nisam zaboravio utakmicu prije godinu i po u Sarajevu prije Eura i znali smo šta nas čeka. Očekivao sam istu stvar iako smo mi drugačiji tim. Znao sam slabosti i prednosti BiH, sada smo igrali vrhunsku odbranu svih 40 minuta, ali smo se borili sa otvorenim šutevima. Ipak, zaustavili smo Musu koji je ipak imao nekoliko vrhunskih poteza jer je vrhunski igrač, no moji igrači su dali sve od sebe da ga zaustave", poručio je Collet.

Podsjetimo, Francuzi su pobijedili rezultatom 74:64, a Musa je utakmicu okončao sa 15 poena te po tri skoka i asistencije, ali i šest izgubljenih lopti.