Uskoro i dokumentarac
154

Pogledajte dosad neobjavljene fotografije legendarnog Mirze Delibašića

L. K.
Mirza s ocem Izetom (Foto: Milomir Kovačević Strašni)
Mirza s ocem Izetom (Foto: Milomir Kovačević Strašni)
Prije više od dvije decenije, Milomir Kovačević Strašni prisustvovao je velikom druženju u Sarajevu na kojem su bili i Mirza Delibašić s porodicom, Karim Zaimović i mnogi drugi. Sarajevski fotograf sa nama je podijelio nekoliko snimaka koji su nastali te večeri.

Legendarni košarkaš Mirza Delibašić već 20 godina nije među živima, ali uspomena na njega odolijeva zubu vremena i nastavlja živjeti u gradu na Miljacki, ali i ostatku regiona. U prilogu donosimo nekoliko fotografija u izvornom obliku koji je redakciji našeg portala ustupio Strašni.

Foto: Milomir Kovačević Strašni
Foto: Milomir Kovačević Strašni

Sjajni Kinđe je prve korake na košarkaškom parketu napravio u tuzlanskoj Slobodi, a zatim je igrao u KK Bosna i Real Madridu. Zbog nevjerovatnog talenta slovi za najtalentovanijeg sportistu tog vremena, a njegovo ime uvršteno je među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi.

Foto: Milomir Kovačević Strašni
Foto: Milomir Kovačević Strašni

O njegovoj spretnosti s loptom dodatno govori i činjenica da je četiri puta proglašen za najboljeg sportistu BiH, pet puta za najboljeg sportistu Sarajeva, te je odabran i za najboljeg sportistu stoljeća BiH. Karijeru su mu vrlo rano prekinuli zdravstveni problemi, a smrt ga je 8. decembra 2001. godine zatekla na mjestu direktora KK Bosna.

Mirza Delibašić i Karim Zaimović (Foto: Milomir Kovačević Strašni)
Mirza Delibašić i Karim Zaimović (Foto: Milomir Kovačević Strašni)

Za vrijeme boravka u Sarajevu družio se s velikim književnicima, muzičarima, umjetnicima, rediteljima i glumcima. Na jednoj od crno-bijelih fotografija uz njega je i nasmijani Karim Zaimović, talentovani pisac i novinar koji je preminuo 1995. godine od posljedica ranjavanja u ratu. Na drugom snimku je pored Mirze njegov otac Izet.

Dvije decenije nakon njegove smrti, porodica Delibašić predstavit će dokumentarni film "Shooting for Mirza" u kojem pružaju dublji uvid u život sa košarkaškom legendom, te govore o tome kako izgleda život nakon njegove smrti. Datum i mjesto premijere bit će objavljeni uskoro.