Grupa A
15

Počeo Eurobasket: Slovenija slavila protiv Poljske na otvaranju prvenstva

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U prvoj utakmici 40. izdanja Eurobasketa Slovenija je u 1. kolu grupe A u Helsinkiju slavila protiv Poljske rezultatom 90:81.

Izabranici Igora Kokoškova su nakon vodstva rezultatom 14:12, koji su ostvarili sredinom prve četvrtine, vodili glavnu riječ na terenu, a sedam poena za Slovence u tim momentima postigao je playmaker Miami Heata Goran Dragić.

Poljacima je prijetio veliki deficit već u drugoj četvrtini, ali su se uspjeli održati u meču i na odmor otići s pristojnih sedam poena zaostatka (53:46).

Treća četvrtina je pokazala da će pobjeda otići u ruke Slovenije koja je stalno povećavala prednost, ali su Poljaci ipak uspjeli vratiti neizvjesnot, jer su razliku od 17 poena (79:62) na minutu i 52 sekunde do kraja meča smanjili na sedam poena (86:79). Glavnu ulogu u rezultatskom priključku Poljaka imao je Ponitka koji je za kratak period postigao šest poena. Bliže i bolje od toga Poljaci nisu mogli i na kraju su se morali zadovoljiti porazom.

Slovence je predvodio Dragić sa 30 poena, a veliku ulogu imao je i Luka Dončić sa 11 poena, osam skokova i šest asistencija. Prvo ime Poljaka bio je Mateusz Ponitka s 22 postignuta poena.

U ovoj grupi se još nalaze Island, Francuska, Finska i Grčka.