Košarka
192

Počele pripreme reprezentacije BiH za košarkaše u kolicima za nastup na EP u Portugalu

Klix.ba
Reprezentativci Bosne i Hercegovine, košarkaši u kolicima, okupili su se prethodnog vikenda u Sarajevu na pripremama za Evropsko Prvenstvo – Divizija C koje će se od 05. do 12. jula održati u Lisabonu u Portugalu.

Pored izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi Savez košarke u kolicima i generalno ovaj sport u Bosni i Hercegovini, koja je rezultirala i ispadanjem reprezentacije BiH u C diviziju zbog nedostatka sredstava za nastup na Evropskom prvenstvu a potom i Evropskom prvenstvu B divizije, rukovodstvo reprezentacije uspjelo je osigurati uslove za pripreme i nastup na EP u Portugalu.

"I pored nedostatka sistemske podrške, besparice u društvu i sportu, uspjeli smo osigurati značajna sredstva kako bi, nažalost, ponovo pokrenuli reprezentativnu košarku u kolicima, koja je zbog nedostatka sredstava za nastupe na Evropskim prvenstvima ispala u C Diviziju. Ovo je novi početak, apsulutni smo favoriti u Portugalu, i nadam se da ćemo na terenu to i pokazati, te da će u budućnosti sve strukture u BiH prepoznati naše napore i pomoći nam da se vratimo u sami vrh evropske košarke u kolicima u koji objektivno pripadamo", rekao je Alaga Pašić, direktor reprezentacije BiH za košarkaše u kolicima.

Na Evropskom prvenstvu C divizije u Portugalu će osim naše reprezentacije nastupiti i reprezentacije Srbije, Irske, Grčke, Finske te domaćin Portugal.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine otvoriti će prvenstvo utakmicom protiv domaćina 6. jula sa početkom u 20 sati, a nakon toga svi timovi odigrati će međusobne mečeve nakon kojih će se četiri najbolja tima plasirati u polufinale i borbu za medalje.

"Radimo izuzetno naporno, u dvorani Ramiz Salčin, treniramo dva puta dnevno i nadam se da ćemo spremni dočekati izazove svakodnevnog igranja u Portugalu", kaže selektor reprezentacije BiH Sabahudin Keč i dodaje “svi igrači vrijedno rade i na sreću nemamo problema sa povredama, tako imamo razloga za optimizam pred nastup u Portugalu.

Na spisku selektora Keča nalazi se 11 igrača : Fadil Velibašić (KIK Sana), Elvir Modronja (KIK Sana), Nihad Majstorić (3K Sarajevo), Mufid Čejvan (3K Sarajevo), Elvir Purić (3K Sarajevo), Igor Ignjatović (KKI Vrbas Banja Luka), Sabahudin Šušnjar (KIK Una Sana), Alaga Pašić (KIK Una Sana) Ramo Rekanović (KIK Una Sana), Adnan Šečić (KIK Una Sana), Edis Imširović (KIK Zmja Gradačac), trener reprezentacije BiH je Novo Trifunović, a selektor Sabahudin Keč.