Košarka
0

Pobjednički šut Mela preko LeBrona

Totalsport
Carmelo Anthony (Foto: AP)
Carmelo Anthony (Foto: AP)
Sjajnu večer su imali LeBron James i Carmelo Anthony u međusobnom duelu njihovih Clevelanda i Denvera, a u kojem su gosti iz Denvera slavili nakon produžetka 118-116.

Utakmica je imala i emotivnu pozadinu, jer je prije dva dana treneru Denvera Georgeu Karlu dijagnosticiran rak grla, ali uprkos tome je sjedio na klupi, a njegovi igrači su odigrali fantastičnu utakmicu, kako su rekli "za njega".

Posebno je inspirisan bio Carmelo Anthony koji je cijelu večer vodio veliku borbu s LeBronom Jamesom, a nerijetko su se i verbalno zakačili, kao što je bilo i sijaset "trash-talka" tokom utakmice.

Nakon što je Chauncey Billups promašio tricu u zadnjem napadu za pobjedu Denvera u regularnom dijelu, drama se preselila u produžetak kojeg je odlučio Carmelo Anthony šutem preko Jamesa. LeBron je, pak, imao još jednu šansu na drugoj strani, ali je njegova trica za domaće slavlje završila na obruču.

Denver je ovim prekinuo niz Clevelanda od 13 pobjeda zaredom.

Anthony je utakmicu završio sa 40 poena, šest skokova i sedam asistencija, dok je LeBron imao još jače brojke: 43 poena, 13 skokova i 15 asistencija. Američki statističari su izračunali da je ovo bio "najjači triple-double" nakon Oscara Robertsona koji je 1962. godine ubacio 42 poena uz 18 skokova i 15 asistencija.

Dramatično je bilo i u drugom ogledu u četvrtak, u kojem je Boston pobijedio prvake Lakerse u Los Angelesu 87-86. No, utakmica je bila lišena još uvijek povrijeđenog Kobea Bryanta i time je Bostonu omogućeno da odigra "egal" utakmicu u Staples Centeru. Bila je ovo peta utakmica zaredom Lakersa bez Bryanta i prvi poraz.

Prvi razlog pobjede Bostona bio je Ray Allen koji je "eksplodirao" u trećoj četvrtini. Tada je zabio 12 od ukupno 24 poena, a pogodio je u tih 12 minuta deset od jedanaest šuteva.

NBA liga, četvrtak:

Cleveland - Denver 116-118, nakon produžetka (James 43p, 13s, 15a / Anthony 40p, 6s, 7a, Martin 18p, 17s) LA Lakers - Boston 86-87 (Gasol 22p, 7s / Allen 24p, Perkins 13p, 14s)

NBA