Košarka
1

Petrović: Uvijek ću biti navijač BiH, uživao sam na mjestu selektora

Piše: J. Hadžiahmetović
Aco Petrović
Aco Petrović
Košarkaški trener Aco Petrović vodio je reprezentaciju BiH u proteklim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i na Eurobasketu u Sloveniji, gdje su Mirza Teletović i ekipa nesretno završili grupnu fazu takmičenja. Danas je Petrovićeva sudbina još uvijek neizvjesna, jer Košarkaški savez nema dovoljno novca za plate selektora i njegovog stručnog štaba. U razgovoru za portal Klix.ba Petrović govori o prošlosti, ali i budućnosti košarkaške reprezentacije, ponudi Saveza i njegovim zahtjevima.

Petrovića smo odmah na početku razgovora pitali da li je još uvijek selektor košarkaške reprezentacije.

"Ovog trenutka stanje je poprilično nejasno s obzirom na to šta se dešavalo u posljednjih mjesec dana, kada smo se u principu bili dogovorili, odnosno imali iste želje, a to je da se profesionaliziramo. Nakon toga je održana konferencija za medije na kojoj je sve to, rekao bih, idilično uvijeno. I moja i želja Saveza je bila profesionalizacija funkcije selektora u naredne dvije godine, kako bi se kroz kvalifikacije ponovo izborilo Evropsko prvenstvo, a potom na Euru u Ukrajni pokušalo izboriti onaj rezultat koji nam svima fali, a to je prolazak u četvrtfinale. Zamisao je bila da ja ne bih bio opterećen potražnjom nekog kluba, a s druge strane Savez bi imao garancije da bih se u sljedeće dvije godine posvetio tom poslu. U tom kontekstu bio je spomenut neki iznos i bilo je rečeno da smo se načelno dogovorili", kaže Petrović za naš portal.

"Neprimjerena visina plaće"

Nakon toga, tvrdi naš sagovornik, iz Košarkaškog saveza je stigla ponuda koja se bitno razlikovala od prijašnjeg načelnog dogovora.

"Kada u određeni iznos ukalkulišem trojicu ljudi koji sa mnom rade ispada da ja radim za nekakve uvjete za koje Harun (generalni sekretar KS BiH) kaže da je to maksimum što oni mogu ponuditi. Međutim, to nije bilo ni na tragu onoga o čemu smo razgovarali prije mjesec dana. Pitate me da li sam još uvijek selektor? Ne znam, jednostavno ne znam. U ovom trenutku je razlika u razmišljanjima. Shvatam da nema novca, ali ovo je otišlo na priču da se isključivo govori o novcu", pojašnjava Petrović.

Sa njim su u stručnom štabu još i Denis Bajramović, Dražen Orešković i Jure Šango, za čiji je angažman Savez platio oko 14.000 eura za period kvalifikacija i Eurobasketa u Sloveniji.

"Kada to odbijete od iznosa koji je meni ponuđen, onda je bolje ne ulaziti u posao da vam selektor radi za 1.300 eura mjesečno. Smatram da je ispred mene u tom kontekstu veoma zahtjevan i stresan posao i visinu plaće smatram neprimjerenom. Ako Harun kaže da je začuđen mojom reakcijom, onda treba govoriti o konkretnim ciframa. Žao mi je što je sve ovo uzelo jednu dimenziju gdje se isključivo govori o novcu, ali Bože moj, šta je tu je. Ovog trenutka smo poprilično udaljeni, tako da kategorički ne mogu odgovoriti da li sam selektor ili ne", kaže Petrović.

Nema potrebe za dolaskom u Sarajevo

Iako je imao ponude nekoliko klubova za vrijeme kvalifikacija i Eurobasketa u Sloveniji, Petrović ih je odlučio odbiti i u potpunosti se posvetiti poslu selektora košarkaških Zmajeva.

"Ovog trenutka ponuda nema, ne razmišljam o tome i apsolutno sam bez angažmana. Iskreno, nije mi žao što nisam prihvatio ponude. Protekle sezone i pred početak kvalifikacija imao sam tri ili četiri ponude klubova koji su u tom trenutku igrali euroligaške kvalifikacije i koji su imperativno od mene tražili da odustanem od angažmana u reprezentaciji, jer su željeli imati svog trenera od prvog dana prirpema. Ja sam to odbio, jer sam Harunu dao riječ da ćemo moj štab i ja minimum dva ljeta provesti s reprezentacijom", kaže Petrović.

U ovom trenutku, dodaje, nema razloga za njegov dolazak u Sarajevo, s obzirom na dinamiku razgovora i dezavuiranja u proteklih mjesec dana.

"Razgovori između Haruna i mene otišli su u krivom smjeru i u ovom trenutku je iluzorno i bespredmetno dolaziti u Sarajevo. Na Savez nisam ljut, već mogu biti žalostan što neću nastaviti raditi ovaj posao, s obzirom na to da smatram da smo svi zajedno napravili enorman posao. Prije dvije godine reprezentacija BiH je bila najstarija u Evropi. Napravljena je selekcija, očistili smo sve do kosti, bili smo prvi u kvalifikacijama, izvukli smo ko zečeve iz šešira Andriju Stipanovića i Marka Šutala, za koje niko u BiH nije znao da postoje na igračkoj mapi. Rehabilitirali smo Nemanju Gordića u smislu igranja na vrhunskom nivou. Ove godine tim treba dopuniti sa dva klinca, među kojima je jedan Jusuf Nurkić i eventualno razmišljati o promjeni pozicije Amerikanca, jer nam stvari govore da nam treba drugačiji profil Amerikanca ukoliko želimo probiti barijeru zvanu četvrtfinale prvenstva Evrope i dodati još jednog iskusnog igrača", kaže Petrović te još jednom dodaje kako rauzmije da Savez nema novca i da izostaju sponzori.

"Nakon razgovora koji su održani prije mjesec dana, meni niko nije nagovijestio koji su problemi i da bi sve moglo otići u drugom smjeru. To je poenta svega i to je ono zbog čega sam možda ljut, ali razočaran ne mogu biti. Ako nema novca, šta sad da radimo".

"Hvala svima"

Početkom februara prošle godine, Petrović je imenovan na mjesto selektora košarkaških Zmajeva. Na prvoj konferenciji za novinare rekao je da će reprezentacija biti jedna lijepa sportska priča. Međutim, nakon posljednjih dešavanja stekao se utisak da priča neće biti završena na najljepši mogući način.

"Ne trebamo sada sve dezavuirati. Dinamika medijskih napisa i način na koji se sad sve to odvija ukazuju da to ide svom prirodnom kraju. Međutim, priča o reprezentaciji je fantastična i nikakvi aktuelni događaji to ne mogu poremetiti. Šteta što se ta priča sa istim akterima eventualno ne može nastaviti i zbog toga sam žalostan", kaže Petrović te dodaje da će, ukoliko dobije ponudu nekog kluba, dobro razmisliti, jer je u naboljim trenerskim godinama.

Građani BiH su se u proteklom periodu izuzetno vezali za selektora i košarkašku reprezentaciju, čega je svjestan i Petrović.

"U reprezentaciju smo unijeli sve što smo imali, ne kažem da smo najbolji treneri na svijetu, ali dali smo i srce i dušu... To se vidjelo i to je narod i prepoznao. Žao mi je što tu priču eventualno nećemo biti u stanju nastaviti, ali vjerujte da će svako od nas četvorice, zbog igrača i naroda, biti navijač reprezentacije BiH. Mogu samo reći da su iza mene dvije prekrasne godine i da sam uživao, osim nekih minimalnih iskakanja u odnosima sa igračima. Ali, sve je bilo briljantno, Savez nas je odlično servisirao u pripremama i na prvenstvu. Hvala vam svima, svi zajedno smo napravili sjajan posao u protekle dvije godine i to je u narednom periodu trebalo podignuti na jedan viši, profesionalni nivo, da ne budemo robovi improvizacije", rekao je Aco Petrović na kraju razgovora za Klix.ba.