Košarka
0

Pau Gasol produžio ugovor s Lakersima

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Španski centar aktuelnih NBA prvaka Los Angeles Lakersa Pau Gasol (29) produljio je ugovor na dodatne tri godine za kalifornijski tim.

Najboljem španskom košarkašu važeći ugovor s Lakersima isticao je u junu 2011. godine, a uz novi, kojem detalji nisu objavljeni, ostat će među Lakersima do 2014. godine. Pretpostavljaju to novinske agencije, premda na službenoj internetskoj stranici uz potvrdu posla jasno piše kako sukladno klupskoj politici detalji neće izaći u javnost. Također, pretpostavlja se da će Gasol u najboljoj ekipi NBA lige kroz sljedeće tri godine zaraditi više od 60 miliona američkih dolara.

Od kada je 1. februara prošle godine pristupio Lakersima iz Memphis Grizzliesa Gasol je pomogao svojoj novoj ekipi da ostvari omjer pobjeda i poraza 101-23 (81.5 posto). U obje sezone Lakersi su igrali finale NBA lige, a prošle godine i osvojili petnaesti klupski naslov. Uz vođu momčadi Kobea Bryanta s prosjecima od 18.9 poena i 9.6 skokova najzaslužniji za to bio je upravo španski centar.

Gasol je ove sezone za Lakerse odigrao šesnaest utakmica uz prosjeke od 17.0 poena, 12.6 skokova, 3.7 asistencija i 1.75 blokada za 36.1 minutu provedenu na parketu.

Na Lakersima je sada da sklope i najvažniji posao - produljenje ugovora s Kobeom Bryantom čiji ugovor vrijedan 24,8 miliona dolara ističe na kraju sljedeće sezone.